Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Kan ik met minder lithium toch dezelfde spiegel behouden?

Vraag

Beste Ralph,

Ik ben 2 meter lang en weeg 105 kg (15 kg aangekomen door onder andere lithium en olanzapine).

Ik slik nu 1600 mg lithium en heb een spiegel van 0.55. Volgens de psychiater heb ik een snelle stofwisseling. Elke avond vier van die pillen slikken staat mij tegen.

Kan het zijn dat ik met 1200 mg ook een spiegel van 0.55 heb?

Hartelijk dank voor reactie.

Antwoord

Beste T.,

Hoe mensen medicijnen verwerken verschilt sterk. Kennelijk ben jij iemand die het zout lithiumcarbonaat via de nieren snel uitscheidt. Een lithiumspiegel van 0.55 mmol/l is op zich prima (mits gemeten ongeveer 12 uur na de laatste inname), en als daar 1600 mg per dag voor nodig is, dan zij dat zo.

Juist bij lithium is de 12-uursspiegel betekenisvoller dan de orale dosis. Dat eens temeer als je je daar goed bij voelt. Ik verwacht niet dat 1200 mg tot eenzelfde spiegel leidt, die zal eerder in de buurt van de 0.4 uitkomen, en dat is dan wel weer aan de lage kant met een grotere kans op terugval.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook