Main content

Vraag

Beste Ralph,

Tussen 2013 en 2020 ben ik meerdere keren gedwongen opgenomen geweest met een manie. Ik ben begin 50 en in 2013 kreeg ik mijn diagnose.

Het lukt me maar niet de diagnose te accepteren en het lijkt alsof de laatste opname me letterlijk geknakt heeft. De rek is eruit, ik voel me geen volwaardig mens meer, ik voel me beschaamd en schuldig (mijn manie is dysfoor) en ik heb geen idee hoe ik verder moet.

Voorafgaand aan de diagnose was ik al heel vaak depressief, de manie-component erbij overtreft mijn draagkracht. Ik gebruik medicatie, Depakine en Prozac, en praat tweewekelijks met een verpleegkundig specialist. Werken lukt niet, ik wil alleen maar wegkruipen. Op het moment dat ik actief word, blijkt het weer de voorbode van een manie.

Hoe vind ik weer moed?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Wat verdrietig dat je emotionele evenwicht nog zo kwetsbaar is. Los van alle andere factoren en omstandigheden roept dat wel de vraag op of de medicatie die je nu gebruikt wel optimaal is. Daar moet een psychiater misschien nog eens naar kijken.

Daarnaast kan lotgenotencontact erg helpen om de acceptatie van een psychische aandoening op gang te brengen. Ben je al lid van de vereniging plusminus? Heb je wel eens met hun lotgenotenlijn gebeld? Ze organiseren ook bijeenkomsten waarin ervaringen worden uitgewisseld. Ik ben er vaak geweest en kwam er altijd weer geïnspireerd vandaan.

Beste groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2021
  • Deel deze pagina: