Main content

Vraag

Mijn mama heeft al enkele jaren een psychose, maar beseft dit zelf niet. Ze spreekt over een boven- en onderwereld en volgens haar moet ze opdrachten doen voor de onderwereld. Deze opdrachten worden steeds ernstiger en beïnvloeden ook het leven van mij en mijn zus.  Zo zegt mijn mama dat mijn zus het moet uitmaken met haar vriend of anders zal ze zelfmoord plegen. Ze gaat al een tijd naar een psychiater, maar die vertrouwt ze niet (ze vertrouwt niemand) en daar zegt ze dan ook niets. De psychiater negeert al het contact dat de naasten met haar willen opnemen en we mogen ook niet met de huisarts praten over de situatie.

Op welke manier kunnen mijn mama en wij geholpen worden? Er moet iets gebeuren, want de psychose bepaalt niet alleen meer mijn mama haar leven, maar ook die van mij en mijn zus en wij weten niet wat we moeten/kunnen doen.

Alvast bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Wat een moeilijke situatie voor jou en je zus met je moeder. En wat verschrikkelijk jammer dat haar psychiater geen contact wil met jullie en/of andere naasten van je mama. Hebben jullie al eens geprobeerd of er iemand anders van het behandelend team naar jullie verhaal wil luisteren, of is dat ook niet mogelijk?

Het is een beetje vreemd dat jullie niet met de huisarts mogen praten over de situatie. Deze situatie heeft een enorme invloed op jullie leven en daar hebben jij en je zus heel hard ondersteuning en begeleiding bij nodig. Ik denk dat het je mama is die niet wil dat jullie met de huisarts over de situatie praten? Ik vermoed dat het dan ook moeilijk is om iemand in jullie directe omgeving te vinden bij wie je je hart uit zou kunnen storten en die jullie en, eventueel je mama, kan helpen om hier een weg in te vinden? Natuurlijk kun je er niet om heen om te vertellen over de psychose van je moeder, maar een gesprek met de huisarts zou ik toch niet uitsluiten. Per slot gaat het ook om de kwaliteit van jullie leven en jullie beider gezondheid. Jullie mogen in deze situatie best aan jezelf denken. De hele situatie is ingrijpend voor je moeder, maar zeker ook voor jullie.

Ga eens kijken op de site van Labyrint in Perspectief: labyrint-in-perspectief.nl
Dit is een familieorganisatie in de GGZ. Labyrint heeft veel kennis over en informatie voor Kinderen van Ouders met Psychische Problematiek (KOPP). Er is bijvoorbeeld een geheime Facebookgroep; maar Labyrint biedt ook ondersteuning via e-mail of telefoon. Over het algemeen zijn ze telefonisch in de ochtend bereikbaar, soms ook 's middags en ’s avonds.

Wat ik jullie vooral als dringend advies wil meegeven: zorg goed voor jezelf, daarmee helpen jullie jezelf het beste. Het maakt jullie leven op den duur wat lichter, waardoor je, hopelijk, ook weer beter met de situatie van jullie mama kan omgaan.

Er is ook de website www.naasteninkracht.nl Op deze site vind je ervaringsverhalen, tips, informatie, adviezen. Deze site is speciaal voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit is een link naar een van de ervaringsverhalen die jou en je zus kunnen helpen:

Hopelijk heb ik jou en je zus, en indirect je mama, hiermee geholpen. Maar vooral: laat je niet tegenhouden om hulp en ondersteuning voor jullie jezelf te zoeken via de huisarts.

Heel veel sterkte.

Vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Ypsilon op 30 maart 2020
  • Deel deze pagina: