Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Wat kunnen we als naasten doen bij psychose?

Vraag

Goedemiddag,

Hoe kan ik, en of mijn familie, doordringen bij mijn broer dat hij hulp nodig heeft? Hij heeft zelf niet in de gaten dat hij in een psychose zit en is recentelijk nog een week opgenomen geweest..

Inmiddels is hij weer thuis en is de psychose weer ‘afgezwakt’ van fase 7 naar fase 2 (op een schaal van 1 tot 10), maar hij neemt zijn medicijnen niet en volgens hem is er verder niks aan de hand.. kortom, het is wachten totdat hij weer wordt opgenomen. Wat kunnen wij hieraan doen? Alleen maar wachten totdat het weer mis gaat of zijn er andere mogelijkheden?

Antwoord

Hoi R,

Dat is een lastige. Hij ziet zelf immers niet in dat hij psychotisch is. Overtuigen heeft vaak geen zin.

Het lijkt mij zinvol om als naasten naar hem uit te spreken dat jullie bezorgd zijn. Daarbij kunnen jullie hem wijzen op wat er niet goed gaat.

Blijf goed in contact met hem en praat met hem over wat hij ervaart. Daarbij kan je best een beetje proberen te sturen. Belangrijk is dat je het oordeel daarbij achterwege laat.

Zijn er hulpverleners betrokken? Communiceer dan vanuit jouw rol als broer dat hij zijn medicatie niet neemt en dat je je zorgen maakt.
Heeft hij een netwerk om zich heen? Probeer dat netwerk rondom je broer te organiseren. Laat zijn netwerk een steentje bijdragen aan de situatie, hoe klein ook.

Wellicht is het zo dat hij toch weer verder afzakt en dat een opname nodig is. Soms is dat onvermijdelijk. Ergens zal het kwartje bij hem zelf moeten vallen.

Wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen, trek dan zonder schroom hard aan de bel.
Probeer ook te accepteren dat dit is wat het nu is. Uiteindelijk gaat het om zijn gezondheid. In hoeverre ben jij als broer verantwoordelijk voor zijn leven of geluk? Iets waar je over na kan denken.

Veel sterkte gewenst met de situatie!

Beantwoord door: Rik Verweijen op 7 september 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook