Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn moeder is psychotisch en in Nederland op vakantie, wat kan ik doen?

Vraag

Goedendag,

Mijn moeder van in de 60 heeft weer last van een psychose. Ze praat verward in haarzelf en raar tegen mij en mijn kind. Ze kleedt zich vreemd, trekt haar kleren binnenstebuiten aan. Haar kamer is heel rommelig en ze kruipt over de vloer.

Nu is zij hier in Nederland op vakantie en weet ik niet wat ik kan doen. Ik heb haar medicatie bij mij gehouden en geef haar onder mijn toezicht haar medicatie: lithium, Haldol, propofol, Akineton, carbamazepine en promethazine. Verdeeld over de dag.

Hoe kan ik ervoor zorgen, naast dat ik haar medicatie beheer, dat haar psychoses verdwijnen? En hoelang duurt zoiets? Ik ken geen locatie hier in Nederland waar zij terecht kan voor behandeling.

Het is voor ons erg moeilijk om haar zo te zien. Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Met vriendelijke groet,

Anoniem

Antwoord

Beste Anoniem,

Via PsychoseNet kunnen we de psychische toestand van iemand natuurlijk niet beoordelen, en daarom geen concrete adviezen geven over een behandeling.

Je moeder heeft een aanzienlijke hoeveelheid medicatie en er zal dus in haar eigen land door een arts of psychiater een diagnose en behandeling zijn vastgesteld. Weet je moeder wie dat is? Eventueel kun je contact opnemen. Het is verstandig dat je nu de medicatie van je moeder beheert als zij zo in de war is.

Met lithium moet je altijd goed opletten dat iemand niet teveel binnenkrijgt, dus hou je aan de voorgeschreven hoeveelheden. Dat geldt ook voor de andere medicatie. Doe het in een weekdoos dan weet je precies wat je moeder heeft gekregen.

Daarnaast is het goed om een duidelijke dagstructuur aan te houden. Je kunt ook advies inwinnen bij de GGZ/crisisdienst in je regio, vraag aan je eigen huisarts hoe dat bij jullie geregeld is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook