Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moeder van mijn stiefzoon is psychotisch, wat kunnen wij doen?

Vraag

De biologische moeder van mijn stiefzoon heeft vorig jaar juni 2019 een psychose gehad en afgelopen vrijdag op het schoolplein leek ze weer psychotisch.

Echter ontkent ze de laatste psychose, terwijl er melding van school is gedaan bij ons, het gebiedsteam en bij Veilig Thuis.
Vóór juni 2019 was er co-ouderschap, maar sinds die psychose is mijn stiefzoon 24/7 bij ons. Ze heeft nu sinds een tijd beperkte omgang, drie middagen per week. Onderling afgestemd en bekrachtigd door een rechter toen zij weer co-ouderschap opeiste in januari.

Ze erkent de psychose van afgelopen vrijdag niet en weigert mijn stiefzoon mee te geven aan mijn vriend. Mijn vriend probeert het nu te laten, maar hij maakt zich enorm zorgen. Helaas doet de ggz vrijwel niks!

Wat kunnen wij nu het beste doen?

Antwoord

Beste anoniem,

Hele moeilijke situatie – lastig om in te opereren. Iedereen gaat al snel naar elkaar zitten kijken….

Als het om de moeder gaat, dan is de weg via de ggz. Het is in ieder geval goed om je zorgen over haar mentale toestand te delen met het gebiedsteam. Ze mogen geen informatie aan jou geven maar mogen wel informatie ontvangen.

In het algemeen is het goed om te proberen dingen niet te laten escaleren. Niet alle gedrag kan gecontroleerd worden en soms is het het beste om maar gewoon een beetje flexibel te zijn in afwachting van de verdere verbetering van deze psychose.

Tenzij er gevaar bestaat natuurlijk. In dat geval moet je aan de bel trekken bij de ggz in het kader van de Wet verplichte ggz.

Hope this helps….

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook