Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Onze moeder heeft wanen en weigert hulp, wat kunnen wij doen?

Vraag

Hallo,

Mijn moeder heeft drie jaar geleden een psychose gehad en is daarvoor opgenomen geweest.

Ik geloof dat ze er nooit helemaal uit is gekomen, en de hulpverleners naar de mond gepraat heeft. Nu is het dan ook zover dat ze waanideeën heeft. Een afbeelding bijvoorbeeld, ziet zij als boodschap van God.

Wij, haar kinderen, zijn van mening dat ze hulp nodig heeft. Onze vader wil alleen niet meewerken omdat hij bang is om opnieuw met haar door de molen te moeten, en hij is bang voor de bijwerkingen van de medicatie.

Ze heeft beginnende symptomen van een psychose. Ze vindt zelf alleen van niet en onze vader houdt zijn hand boven haar hoofd.

Graag zou ik willen weten wat we kunnen doen.

Met vriendelijke groet,

T.

 

Antwoord

Beste T.,

Je beschrijft een ingewikkelde situatie, voor jullie allemaal. Wat je zou kunnen doen is contact opnemen met de huisarts van je moeder en met hem/haar de situatie bespreken. Het is me niet duidelijk of je moeder nog in behandeling is bij een ambulant GGZ-team? Dan kun je proberen met haar behandelaar in contact te komen. Of contact opnemen met de familievertrouwenspersoon van die instelling bij wie je je verhaal kunt doen en die kan meedenken met jullie.

Een andere mogelijkheid is contact op te nemen met een team van BuurtzorgT als een dergelijk team actief is in de regio waar jullie wonen. Als naaste kunnen jullie daar een melding doen.

Op de site van Ypsilon kun je gratis de brochure ‘Help! Psychose in de familie‘ downloaden.

Op onze site vind je ook de brochure ‘Ziek hoezo ziek?‘, die tegen betaling te verkrijgen is.

Daarnaast kun je tijdens werkdagen tussen 10.00 – 16.00 uur ook bellen met de Adviesdienst van Ypsilon, voor een luisterend oor: 088 000 21 20.

Ik wens jullie veel sterkte en wijsheid.

Met vriendelijke groet,

Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 13 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook