Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet iemand met schizofrenie of Bipolariteit zijn verwachtingen van het leven bijstellen?

Vraag

Beste Jim,

Wat zijn de verwachtingen van iemand die de label schizofrenie, schizo-affectief of manisch-depressief krijgt? Moet ik mijn verwachtingen van mijn leven bijstellen naar beneden? Of nog liever naar boven? Waar kan ik meer informatie hierover vinden?

Het gaat denk ik ook meer over wat het betekent voor iemand als je zo’n ziekte hebt voor de rest van je leven.

Benieuwd naar je antwoord!

Antwoord

Dank voor je vraag – goede vraag trouwens!

Het probleem is dat zo’n diagnostisch label niet zoveel zegt – op basis daarvan kun je je leven niet gericht aanpassen.

Ik denk dat het meer gaat om het feit dat je er op wordt gewezen dat je psychosegevoeligheid zich blijkbaar behoorlijk kan manifesteren onder bepaalde omstandigheden – zodanig zelfs dat je uit de bocht kan vliegen.

Dat betekent dat we werk aan de winkel is: hoe zit het dan met die psychosegevoeligheid? Hoe uit die zich bij jou? Waar komt die vandaan? Welke bronnen van kracht en weerbaarheid kun je daar tegenoverstellen? Wat wil je met de GGZ aanvangen? Wil je pillen of praattherapie juist beter voor jou? Wat betekent de psychosegevoeligheid voor je lifestyle: als je bijvoorbeeld de neiging hebt om bij weinig slapen cq cannabisgebruik uit de bocht te vliegen heeft dat consequenties voor hoe je je leven gaat inrichten. Wat zijn je lange termijn doelen in het leven en hoe kun je dat met die psychosegevoeligheid in overeenstemming brengen?

Dit zijn volgens de mij de vragen die zo’n diagnostisch label op kunnen roepen. Dus niet een kwestie van bijstellen naar boven of beneden – maar actief ermee aan de slag gaan en kijken waar het toe gaat leiden.

En: veel mensen die het proces van herstel als boven beschreven aangaan worden er ook rijker van.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Psychosegevoeligheid

Lees ook