Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Moet ik mijn vriend vragen naar de reden van zijn depressie, of kan ik het beter laten rusten?

Vraag

Mijn vriend, waar ik nog maar 2 maanden mee samen ben, is depressief. Hij is al eens opgenomen geweest, en heeft een zelfmoordpoging achter de rug. Is het verstandig te vragen wat de reden hiervan is geweest. Of kan ik het beter laten rusten?

Antwoord

Soms is het pijnlijk om een vroegere periode uit je leven op te rakelen, zeker als je je toch al rot voelt. Maar soms lucht openheid ook op. Geef hem de gelegenheid er iets over te vertellen als hij dat wil en als er een aanleiding voor is. Dring niet aan als hij het liever laat rusten.

Voor iemand in een depressieve stemming is het vooral van belang om geaccepteerd te worden. Depressiviteit is niet altijd uit te leggen. Dat mensen bij je blijven is dan een enorme steun. Depressies gaan over. Vandaag zag ik op mijn spreekuur weer twee mensen die uit een zware depressie kwamen. Ik ben er na ruim 30 jaar praktijk als psychiater nog altijd optimistisch over.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook