Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Moet ik na tweede psychose (15 jaar na eerste) medicatie blijven nemen?

Vraag

Beste meneer van Os.

Sinds 1,5 jaar ben ik herstellende van een tweede psychose. De eerste psychose had ik op mijn 19de een tweede op mijn 34ste. Vijf maanden na de geboorte van mijn tweede kindje.

Momenteel heb ik een dispuut met mijn psychiater en een controlerende psychiater van de verzekering. Ik wens een minimum aan medicatie te nemen maar zij vinden dit onverantwoord. Ik wil mijn leven zo inrichten dat ik rekening houd met mijn gevoeligheden en dat ik sommige prikkels buiten ban. Zij zijn van mening dat ik elke situatie moet aankunnen- met medicatie. Ook stellen zij dat wetenschappelijke studies hebben uitgewezen dat herval zonder medicatie zo goed als een zekerheid is.

Wat is uw mening hierover en zijn er ook studies of wetenschappelijke artikelen over de behandeling of preventie van psychosen zonder medicatie?

Alvast erg bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste E,

Wat een bijzondere situatie….

De wetenschap is veel minder hard dan wordt gesteld en het hangt van een aantal factoren af.

1. Als je tussen 19 en 34 zonder medicatie hebt gefunctioneerd is de kans groot dat je nu na je tweede psychose ook zonder medicatie kan.

2. Het is in principe beter om je leven aan te passen aan je kwetsbaarheid dan uit te gaan van zeer onzekere stelling dat je met medicatie “alles aan zou kunnen”. Medicatie heeft bijwerkingen waardoor je bepaalde dingen ook mogelijk weer niet aan kan kunnen.

3. Het hangt ook een beetje af over welke medicatie het gaat – willen ze lithium, antipsychotica, antidepressiva?

4. In ieder geval: het klinkt alsof ze de dingen stelliger presenteren dan op basis van wetenschappelijk onderzoek kan worden gesteld en dat betekent dat JOUW keuze moet prevaleren.

Beantwoord door: Jim van Os op 22 september 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Medicatie

Lees ook