Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Hoe motiveer je iemand met wanen voor hulpverlening?

Vraag

Hallo,

Welke benadering kan passend zijn om een persoon, die last heeft van wanen maar de meerwaarde niet ziet van hulpverlening, te motiveren voor hulpverlening?

Bedankt.

Antwoord

Bedankt voor je vraag.

Het komt helaas vaker voor dat een psychisch zieke naaste niet beseft dat hij of zij hulp nodig heeft, of dit gewoonweg niet wil ontvangen. Wat in veel gevallen niet helpt, is hem of haar door middel van argumenten proberen om te praten of te overtuigen. Zijn/haar ervaringen zijn voor deze persoon werkelijkheid. Je zou kunnen vragen waar je naaste zelf last van heeft. Hij/zij zal dat misschien anders beschrijven dan dat jij dat zou doen. Hopelijk voelt je naaste zich gehoord en gesteund en komt er zo uiteindelijk een aanknopingspunt om hulp te zoeken.

De LEAP-methode (Listen, Empathize, Agree, Partner) is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Xavier Amador (zelf ‘broer van’) om mensen tot zorg en behandeling te verleiden. De methode is gebaseerd op wederzijds respect en wordt vaak ingezet om contact te maken en te houden met elkaar, ook als er sprake is van een gebrek aan ziektebesef.

In onze (gratis) brochure Ziek, hoezo ziek? staat deze methode uitgelegd aan de hand van concrete tips en voorbeelden. Wellicht dat het toepassen van de methode kan helpen bij de communicatie tussen jou en jouw naaste.

Groet,

Ypsilon

Beantwoord door: Ypsilon op 3 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook