Main content

Vraag

Beste Timo,

Door mijn psychosegevoeligheid en de medicatie ben ik de hele dag erg moe en slaperig. Buiten mijn dagbesteding, vier keer twee uur per week, doe ik erg weinig. De motivatie is er nauwelijks, ook niet voor leuke dingen. Mijn huishouden gaat, met het nodige uitstellen, redelijk.

Weet jij misschien wat me kan motiveren om in actie te komen? Hoe motiveer jij de cliënten in je werk? En helpt het?

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,

A.

Antwoord

Beste A.,

Dat kan ik me goed voorstellen, dat je last van vermoeidheid hebt, zeker ook als mogelijk gevolg van medicijnen. En mogelijk ook vanwege je traag werkende schildklier, dat zal het niet eenvoudiger maken.

Op zich vind ik het al heel knap van je dat je ondanks je vermoeidheid vier maal per week dagbesteding doet en je huishouden op de rit weet te houden. Juist de ogenschijnlijke kleine dingen zijn voor jou, als ik je goed begrijp, een hele opgave. Dus je hebt wat mij betreft ook werkelijk iets om trots op te zijn.

Maar ik snap dat het voor jou anders voelt, letterlijk door de moeheid maar ook omdat je weinig motivatie voelt.

Als het jou ondanks de klachten lukt om actief te blijven met dagbesteding en om je huis op orde te houden, is dat een hele prestatie. De betekenis hiervan kan zijn dat je ondanks de vermoeidheid en de klachten, je hoofd niet helemaal laat hangen en erin berust dat je niets meer doet. Eigenlijk doe je best veel, in ieder geval wat nodig is.

Wat misschien kan helpen is dat je de dingen die je doet niet alleen doet 'omdat het moet', maar omdat je kijkt naar de diepere betekenis ervan. Als je betekenis kunt ontdekken zul je mogelijk ook eerder motivatie ervaren. En wie weet lukt het dan ook erin te berusten dat je misschien minder doet dan anderen of je zelf zou willen.

De betekenis van wat jij doet is in ieder geval dat je je niet volledig laat bepalen of beperken door je situatie, maar desondanks stand houdt en dingen blijft doen zoals je huishouden en dagbesteding. Dit betekent dat je het lef en de kracht hebt om de wereld en de verplichtingen die het leven van je vraagt (zoals het huishouden) aan te gaan. De motivatie is er dus wel degelijk, ook al zou je liever meer willen.

Wat zal helpen om inspiratie te vinden is mogelijk eens wat goede boeken lezen. Autobiografieën van mensen kunnen erg interessant zijn... dan zul je zien dat het leven van de meeste mensen met vallen en opstaan gaat, met goede en minder goede tijden. Films kijken kan ook wat inspiratie opleveren. Dat kunnen documentaires (op YouTube bijvoorbeeld) zijn die je interesseren, maar ook films of series die echt ontspanning geven, humor, waar je bij kunt ontspannen zonder dat je het gevoel hebt dat je er iets mee moet.

Een boek dat in ieder geval de moeite waard voor je kan zijn is 'De zin van het bestaan' van Viktor Frankl.

Heel veel succes ermee en hartelijke groet,

Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de ggz als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 17 mei 2022
  • Deel deze pagina: