Main content

Vraag

Beste Jim,

Na een lange psychose heb ik al bijna 9 jaar lang veel last van vermoeidheid en motivatieproblemen.

Ik denk langzaam en ben heel snel overprikkeld door drukte. Hierdoor ben ik eigenlijk m’n leven aan het vergooien omdat ik weinig meer kan.

Is hier met medicijnen of een niet-medicamenteuze behandeling iets aan te doen?

Alvast bedankt voor uw tijd en moeite!

Antwoord

Beste S.,

Dank voor je schrijven.

Het is een ervaringsfeit dat aandacht/concentratie en motivatie verminderd zijn bij psychosegevoeligheid. Secondair geeft dat ook vaak verhoogde prikkelgevoeligheid.

Het is niet iets dat je op een MRI kunt zien of dat samenhangt met zichtbare hersenschade, maar het is er wel.

Het lijkt soms een beetje op het syndroom dat mensen hebben na een hersenschudding, en de behandeling is dan revaliderend: inzetten op wat kan en hele langzame uitbreiding van activiteiten op geleide van het beeld.

Een deel is niet zelden terug te voeren op chronisch gebruik van medicijnen - ook chronisch gebruik van benzodiazepinen kan impact hebben op cognitieve functies. Maar de voordelen van medicatie wegen vaak op tegen de nadelen: het is een fijne balans.

Er is geen medicamenteuze behandeling voor cognitieve en motivationele veranderingen bij psychosegevoeligheid. De aanpak is revaliderend als eerder beschreven, met inzet op wat wel gaat in combinatie met acceptatie, maar ook hele langzame uitbreiding op geleide van wat de persoon kan en wil.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 3 september 2021
  • Deel deze pagina: