Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Kan ik na een manie en psychose volledig herstellen?

Vraag

Goedendag Dirk,

Sinds een klein jaar slik ik Abilify omdat ik vorig jaar een manie heb gehad. Ik heb volgens mij een bipolaire stoornis. Eind 2017 heb ik een psychose gehad.

Kan ik volledig herstellen? En wat is volgens u het tempo van afbouwen met medicatie?

Alvast dank.

Antwoord

Kan ik volledig herstellen? Natuurlijk kan dat, maar ik kan ook niet in een glazen bol kijken.

Ik denk dat een aantal dingen belangrijk zijn:

  • Hoe zijn de aanleiding van de psychosen en de inhoud van de psychose gerelateerd aan je levensverhaal. Wat is er gebeurd, wat is je kwetsbaarheid, wat heb je nog te verwerken of verwerven? Dat vergt zelfonderzoek, eventueel met behulp van een deskundig ander die de goeie vragen kan stellen. De achtergrond en betekenis van de psychosen zul je moeten achterhalen. Dan kun je keuzes maken en jezelf beperkingen en mogelijkheden opleggen.
  • Afbouwen van medicatie is – denken we nu – belangrijk om dat langzaam te doen. Zie de informatie over taperingstrips. Ook liefst met een ander die er ervaring mee heeft en je op tijd wijst op signalen.
  • Lees het boek ‘Coming Off Psychiatric Drugs’ van Will Hall, ook vertaald in het Nederlands als het Engels niet toegankelijk is. Daarin wordt het afbouwen van medicatie holistisch behandeld. In de basis komt het erop neer dat je leert met je lijf en geest om te gaan met stress. Dat je leert psychose te voorkomen door op tijd vroegsignalen te leren herkennen en weten wat je allemaal kunt doen.
  • Herstellen doe je zelf – met behulp van anderen.

Groet,

Dirk Corstens

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 10 november 2021

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Bipolariteit, manie, hypomanie
Medicatie

Lees ook