Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Na psychose nog steeds last van opdringende gedachten, is dit normaal?

Vraag

Beste Clara,

Vorig jaar heb ik na een lange moeilijke periode te horen gekregen dat ik last had van een psychose. Dit is toen behandeld met medicatie en psychotherapie, en dit heeft mij geholpen mijn leven weer terug te krijgen.

Soms heb ik nog steeds last van de beangstigende gedachten waar ik toen mee worstelde. Dat iemand mij wilde bespioneren of zelfs vermoorden.

Wanneer deze gedachten nu omhoog komen probeer ik die zo snel mogelijk terug te dringen, maar dit lukt niet altijd.

Is dit normaal? Blijven deze vervelende en opdringende gedachten de rest van mijn leven af en toe opspelen?

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste R.,

Je beschrijft dat je nog steeds last hebt van de beangstigende gedachten waar je tijdens de psychose mee worstelde, over bespioneerd of vermoord worden.

Het komt beslist vaker voor dat mensen na een psychose last hebben van wat ze toen hebben gedacht, geloofd of ervaren. Trouwens ook mensen die nog nooit een psychose hebben gehad kunnen bijvoorbeeld na een griezelige film ook een poosje last hebben van het idee niet veilig te zijn, en een licht buiten tijdelijk aanzien voor een naderende seriemoordenaar.

Je weet uit eigen ervaring dat in een psychose er geen of bijna geen ruimte is voor twijfel, en dat je geheel overtuigd kan raken van het idee dat je in levensgevaar bent. Dat is zeer beangstigend, ik kan er ook uit eigen ervaring over meepraten. Voor sommige mensen is een psychose zo’n overweldigende en bedreigende ervaring geweest, dat je kan spreken van een traumatische ervaring die nog steeds het hier-en-nu negatief beïnvloedt. Ook kan het zijn dat mensen gevoeliger blijven voor achterdocht, bijvoorbeeld bij stress eerder conclusies trekken over slechte bedoelingen van de ander of in gevaar zijn.

Het goede nieuws is dat deze problemen wel allemaal goed te behandelen zijn met CGT en/of traumabehandeling.

Ik leid uit je verhaal af dat je momenteel niet zozeer je gedachten over spionage en moord gelooft, maar dat ze zich vooral als vervelend aan je opdringen. Dan is het logisch dat je ze probeert terug te dringen maar dat werkt niet altijd schrijf je.

We weten uit onderzoek dat proberen gedachten te onderdrukken vaak inderdaad niet werkt. Dat komt omdat ons brein nu eenmaal de hele dag door gedachten produceert en we daar niet de controle over hebben. Maar wat wel werkt is proberen je gedachten te observeren, en zonder oordeel te constateren dat ze er nu eenmaal zijn. Deze manier van omgaan met gedachten, waar ze dan ook over gaan, noemen we acceptance and commitment therapy (ACT). Met enige oefening is het dan wel vaak mogelijk dat deze gedachten je minder storen en het lukt gewoon verder te gaan met wat je wilde doen.

Ieder herstelproces loopt net weer anders, voorspellen of en hoelang je deze klachten nog zal hebben kan ik niet. Maar de kans is groot dat je er steeds beter mee leert omgaan, therapie kan dit proces ondersteunen. Er werken in de GGZ steeds meer psychologen die kennis hebben van psychose en behandeling. Ook contact met ervaringsdeskundigen kan heel steunend zijn.

Ik hoop dat je hiermee verder komt en wens je veel succes!

Met hartelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Clara Koek op 13 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Psychosegevoeligheid

Lees ook