Main content

Vraag

Ik slik nu 6 weken antidepressiva, inmiddels opgebouwd naar 10 mg. Ik heb veel last van bijwerkingen (vooral angst), daarom slik ik nu ook 10 mg diazepam ernaast.

Is het goed dat ik naast het antidepressivum ook diazepam neem?

Afgelopen weekend heb ik voor het eerst cocaïne gebruikt. Op internet heb ik gelezen dat dit niet echt handig is. Wat zijn de gevolgen als ik het bij deze ene keer laat?

 

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag!

Als het bij één keer coke blijft is het te overzien. Ga je echter vaker gebruiken dan loop je risico op het optreden van het zogenaamde serotoninesyndroom, een gevaarlijke conditie.

Veel mensen gebruiken tijdelijk een middel als diazepam bij het begin/ophogen van een SSRI antidepressivum. Dit kan echter alleen kortdurend (een paar weken), anders raak je eraan verslaafd.

Je kunt dit trouwens niet als een officieel medicatieadvies gebruiken want ik weet niet wat voor andere klachten er zijn en of je nog andere medicijnen gebruikt. Het is dus een algemeen advies - niet een gericht advies voor jou in je specifieke situatie.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 23 juli 2020
  • Deel deze pagina: