Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Klopt het dat een psychose altijd een aanloop heeft?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb 2 maal een psychose gehad, één keer een vroege en één keer een echte. Nu ben ik zo bang om het weer te krijgen. Klopt het dat een psychose altijd een aanloop heeft?

Ik ben zo bang dat ik bijvoorbeeld alleen met een klein kindje zit en zomaar vanuit het niets een psychose krijg en dan enge dingen ga doen. Ik weet dat bij vooral ouderen als ze een ontsteking hebben dat de bloedwaardes ineens zo kunnen veranderen en dat het dan snel kan gaan. Maar ik ben zo bang voor mezelf…

Antwoord

Beste A,

Dank voor je vraag!

Ik denk dat de angst je parten speelt want psychose komt niet zomaar opeens van het ene moment op het andere je bewustzijn in wandelen, zo werkt het niet! Dus gewoon doen waar je mee bezig bent en je niet laten kisten door de angst, zou ik zeggen!

Zet hem op! Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook