Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zou ik kunnen doen voor mijn nicht met psychose?

Vraag

Hallo,

Mijn nicht die heel dicht bij mij staat, heeft een psychose. Ze heeft hiervoor hulp ingeschakeld en is gisteren bij een psychiater geweest.

Vandaag kwam ze bij mij langs om het te vertellen. Ik wist nog van niks. Ze heeft haar gedachten, beelden, wanen en alles waar ze doorheen gaat gedeeld met mij en gevraagd dit niet te delen met haar man. Ze is bang dat hij haar nu in de gaten houdt en controle over haar wil, net zoals haar beste vriendin.

Wat zou ik kunnen doen? Ik maak mij ernstige zorgen.

Dank u wel.

Antwoord

Hey M.,

Wat goed dat je er bent voor je nicht!

Het klinkt wel alsof je in een lastige situatie zit en het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Het is goed dat ze hulp heeft gezocht en al bij een psychiater is geweest. Dat betekent dat een professional betrokken is en jij vooral steunend kunt zijn. Dat ze haar ervaringen met jou heeft gedeeld, laat zien dat ze je vertrouwt. Het is belangrijk dat je dat vertrouwen respecteert, vooral omdat vertrouwen vaak kwetsbaar is bij mensen die een psychose doormaken.

Het is een lastige positie waar je in zit, vooral omdat ze je gevraagd heeft dit niet te delen met haar man. Het is cruciaal om een balans te vinden tussen het respecteren van haar wensen en het zorgen voor haar veiligheid en welzijn. Hier zijn een paar dingen die je zou kunnen overwegen:

Zorg ervoor dat je er voor haar bent, luister naar haar zonder oordeel en bied steun waar je kunt. Het feit dat ze zich comfortabel genoeg voelt om dit met jou te delen, is al heel waardevol.

Het klinkt alsof ze al stappen heeft ondernomen om hulp te krijgen, wat geweldig is. Je kunt haar blijven aanmoedigen om met haar behandelteam te blijven praten en open te zijn over haar ervaringen en zorgen.

Probeer meer te leren over psychose en hoe je iemand kunt steunen die hiermee te maken heeft. Kennis kan je helpen beter te begrijpen wat ze doormaakt en hoe je effectief kunt reageren. Onze website biedt heel veel informatie.

Als je op enig moment denkt dat ze een gevaar zou kunnen vormen voor zichzelf of anderen, is het belangrijk om actie te ondernemen. Dit kan een moeilijke beslissing zijn, vooral als je hebt beloofd vertrouwelijke informatie niet te delen, maar haar veiligheid en welzijn zijn uiterst belangrijk. Bedenk dat een psychose op zich meestal geen enkel gevaar met zich meebrengt – het is meer dat je de wereld meer dan gemiddeld bekijkt door de bril van onderliggende heftige emoties, zodat andere mensen het niet kunnen volgens. Het idee dat mensen met psychose altijd gevaarlijk zijn is een broodje aap. Het gaat om een emotionele verstoring dus sluit aan bij de emoties, ook al klinken haar ideeën wat vreemd.

Het ondersteunen van iemand met een psychose kan emotioneel zwaar zijn. Zorg ook voor jezelf en zoek indien nodig steun bij anderen, zoals vrienden, familie of professionele hulpverleners, zonder daarbij vertrouwelijke informatie van je nicht te delen.

Onthoud dat je al heel veel doet door er simpelweg voor haar te zijn en naar haar te luisteren. Dit alleen al kan een groot verschil maken in hoe zij zich voelt.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 24 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook