Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Mijn nicht hoort stemmen met gevaarlijke inhoud, is dit reden voor interventie?

Vraag

Beste Dirk Corstens,

Mijn nicht heeft al jaren last van psychische problemen, zonder diagnose. Ze spreekt al jaren over ‘bezoek’ van entiteiten, zoals ze dit noemt. Doorgaans praat ik met haar mee en uit ik interesse in deze ontmoetingen.

Nu heeft het helaas een nare wending genomen. Ze spreekt over vier entiteiten die langskomen, ze heten ‘De Illusionisten’. Ze bedreigen haar op het moment met de dood. Ze zeggen dat ze herboren kan worden, maar ze moet dan wel eerst sterven. U kan begrijpen dat ik me erg zorgen maak. Ze is mijn oudste vriendin en ze geeft ook aan dat ze dit alleen met mij deelt. Ze zegt dat ze liever niets aan haar moeder vertelt. Het gekke is dat ze echt gelooft dat deze stemmen echt zijn.

Ik wil dat ze medicijnen neemt maar ze zegt dat ze dat niet wil.

Is dit reden voor een interventie?

Antwoord

Als er daadwerkelijk levensgevaar dreigt is het mijns inziens hoogste tijd voor een interventie. Echter, alles hangt af van hoe zij dan denkt te gaan sterven om herboren te worden. Ik zou daarop doorvragen. Hoe ziet zij dat proces voor zich? Hoe zien de illusionisten dat? etc.

Illusionisten zijn bij mijn weten mensen die je door middel van trucs iets doen geloven wat je dan ook daadwerkelijk gaat zien. Misschien daarop doorvragen, over gaan lezen... wat zijn entiteiten? (ik heb geleerd dat dat geesten van overledenen zijn). Veel vragen stellen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Dirk Corstens op 4 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Stemmen horen

Lees ook