Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welk niet-verslavend middel is effectief bij doorslaapproblemen?

Vraag

Beste meneer van Os,

In het verleden heb ik veel medicijnen gebruikt, waaronder antidepressiva en antipsychotica.

Ik heb bijna alles afgebouwd maar slaap nu heel slecht. Ik slaap ongeveer vier of vijf uur, dan word ik wakker en slaap dan nog twee of drie keer kort met dromen.

Ik heb begrepen dat het nog een tijdje kan duren voordat ik weer helemaal goed slaap maar ik maak me zorgen of het echt weer goed komt.

Ik gebruik nu één keer in de week promethazine, hier kan ik wat langer mee doorslapen. Maar ik ben huiverig omdat ik heb gelezen dat het dementie kan veroorzaken.

Weet u een ander medicijn dat niet verslavend is en waar ik goed mee kan doorslapen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste R.,

Goed dat je doorknokt!

Dank voor je vraag. Mag ik de volgende dingen observeren:

  1. Bij elkaar krijg je ongeveer 6 uur, als ik het goed lees. Dat is niet ideaal, maar wel voldoende. Dus wees niet bang dat het slecht voor de gezondheid is of zo…
  2. Langdurig gebruik van promethazine is niet definitief in verband gebracht met dementie, maar het is mogelijk wel een risicofactor die verder wordt onderzocht. Je kunt het wellicht proberen maar niet voor lange tijd; sowieso is het niet de bedoeling om een slaapmiddel langdurig te gebruiken, dat heeft geen zin in verband met gewenning (en bij benzodiazepinen ook verslaving).
  3. Het kan helaas soms lang duren voordat de balans weer is hersteld na langdurig medicatiegebruik. Hoelang dat precies gaat zijn kan ik niet zeggen maar ik verwacht wel dat het goed komt op termijn. Je hebt alleen meer tijd nodig….
  4. Ondertussen – maar dat weet je – helpt het om dingen te doen als meditatie, bewegen, voeding, sociaal contact, geen alcohol/drugs – kortom lifestyle om het herstel van de balans te bewerkstelligen….

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen

Lees ook