Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kun je een nieuwe psychose voelen aankomen?

Vraag

Beste Ralph,

Kun je door ervaring met je eigen psychosen voelen wanneer er een nieuwe psychose ‘dreigt’?

Ik merk bijvoorbeeld bij mezelf dat als ik weinig slaap, veel stress heb en bijvoorbeeld drugs gebruik dat mijn angsten dan toenemen en dat ik dan begin te twijfelen aan de realiteit.

De reden waarom ik dit vraag is omdat ik een heftige discussie heb met iemand die zegt dat je je niets kunt herinneren van een psychose en dat ik alles verzin.

Bedankt voor het antwoord.

Antwoord

Beste J.,

Een toestand van psychose is er niet helemaal wel of helemaal niet. Het zijn geleidelijke overgangen van op je hoede zijn, fantasieën en ergernis naar ziekelijke achterdocht, waanideeën en agressiviteit.

Mensen kunnen achteraf vaak heel goed vertellen wat hen in een psychose bezighield en waar ze bang voor waren of boos over werden. Dus als je jezelf een beetje kent, ook hoe het was als je een psychose had, kun je een ‘signaleringsplan‘ maken waarin staat wat bij jou de voortekenen zijn dat je psychotisch dreigt te worden. En zet er dan bij wat je moet doen om het contact met de realiteit vast te houden, en wie je daarover kunt raadplegen.

En van drugs zou ik hoe dan ook afblijven als je gevoelig bent voor psychose. Maar dat is natuurlijk een open deur.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook