Main content

Vraag

Beste Peter Groot,

Mijn vriendin is sinds een maand afgebouwd van antidepressiva door middel van taperingstrips.

We dachten dat het langzaamaan beter zou gaan, maar de ontwenningsverschijnselen worden intenser.

Wordt het uiteindelijk beter?

Ze heeft een stressvolle baan en onze relatie staat onder spanning.

Kunt u ons richtlijnen geven hoe we hier het beste mee om kunnen gaan?

Met vriendelijke groet,

M.

 

Antwoord

Beste M.,

Wat je vriendin ervaart is helaas niet uniek. Mensen die (langdurig) antidepressiva hebben gebruikt, krijgen soms pas een tijd(je) nadat ze gestopt zijn last van klachten die zeker niet altijd te maken hoeven hebben met terugval. Het verloop van die klachten kan van persoon tot persoon heel sterk verschillen. Bij de een worden ze langzaam maar zeker vanzelf steeds minder en gaan ze na een tijd(je) vanzelf over. Bij de ander gebeurt dat niet of worden ze zelfs erger. De variatie tussen patiënten is groot. Hoe het voor jouw vriendin zal gaan kan daarom denk ik niemand goed voorspellen.

Omdat je schrijft dat bij jouw vriendin de klachten intenser (erger) worden denk ik dat je vriendin er heel goed aan doet om hierover snel contact op te nemen met haar behandelaar. Om te bespreken wat er zou kunnen worden gedaan om iets aan haar klachten te doen. Doorgaan zoals nu, in de hoop dat haar klachten vanzelf over zullen gaan, lijkt me niet raadzaam.

Een mogelijkheid is om weer een (hele) lage dosis te gaan gebruiken van het antidepressivum waarmee ze is gestopt. Uit de praktijk blijkt dat dat soms heel goed en soms ook snel helpt om klachten te verminderen. Als dat gebeurt dan weet je vriendin vrijwel zeker dat haar klachten onttrekkingsverschijnselen zijn. En dan weet ze ook dat ze na een tijdje, als die klachten weer helemaal verdwenen zijn, opnieuw kan gaan proberen om af te bouwen. Alleen moet ze dat dan wel (nog) veel langzamer doen dan ze eerder heeft gedaan. Wat goed mogelijk is met behulp van taperingstrips.

In de praktijk komt dit alles voor je vriendin dus neer op voorzichtig uitproberen, in goed overleg met en onder goede begeleiding van haar behandelaar. Als deze suggestie niet werkt dan moet je vriendin samen met haar behandelaar verder gaan zoeken naar een oplossing voor de klachten die ze nu heeft. Laat dit antwoord daarom ook aan de behandelaar van je vriendin lezen.

Ik hoop dat dit antwoord je vriendin kan helpen om snel iets aan haar klachten te kunnen doen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 21 november 2020
  • Deel deze pagina: