Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoelang blijft norfluoxetine nog in je bloed?

Vraag

Beste Peter,

Ik ben nu 24 dagen zonder fluoxetine 20 mg. Drie weken heb ik de Prozac gebruikt.

Hoelang blijft norfluoxetine dan nog in je bloed?

Bij voorbaat dank!

Antwoord

Beste N.,

Fluoxetine wordt in je lichaam omgezet in norfluoxetine, dat het actieve bestanddeel is van fluoxetine. De zogenaamde halfwaardetijd van norfluoxetine is 4-16 dagen. Dat betekent dat in 4-16 dagen de helft van dit middel weer uit iemands lichaam verdwijnt. Bij de ene persoon kan dat dus een stuk langzamer gaan dan bij de ander. Hoe langzaam dat bij jou gaat weet ik niet.

Als de helft in 4-16 dagen uit je lichaam verdwijnt, dan duurt het daarna weer 4-16 dagen voordat opnieuw de helft uit je lichaam verdwijnt waarna er nog een kwart over is, en na weer 4 -16 dagen nog maar een kwart, daarna een achtste en zo verder. Na vijf van zulke halfwaardetijden, of na ongeveer 20 tot 80 dagen is er dan nog ongeveer 3% van de fluoxetine of norfluoxetine over, waar je dan waarschijnlijk helemaal niets meer van zult merken.

Het kan dus wel even duren voordat alle fluoxetine of norfluoxetine weer helemaal uit jouw lichaam is verdwenen. Als je bang bent voor onttrekkingsklachten dan is het wel prettig dat het zo langzaam gaat. Omdat je lichaam daardoor tijd krijgt om aan de geleidelijke vermindering van de hoeveelheid fluoxetine en norfluoxetine te wennen, waardoor je veel minder snel last zult krijgen van onttrekking dan wanneer fluoxetine heel snel uit je lichaam zou verdwijnen.

Voor het geval je deze vraag stelde omdat je fluoxetine net hebt afgebouwd en misschien de diazepam of quetiapine in de toekomst ook nog een keer wilt gaan afbouwen, voeg ik hieronder nog een algemene uitleg toe over verantwoorde medicatieafbouw.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt. Hoe dit moet, wordt uitgelegd op blz. 3 van het recept/bestelformulier voor taperingstrips.

Minister Kuipers van VWS heeft gevraagd om het bij NZa te melden als het niet vergoeden van afbouwmedicatie ervoor zorgt dat niet verantwoord kan worden afgebouwd.

In dit blog wordt uitleg gegeven over het ontstaan van de taperingstrips en hoe die werken: https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

Beantwoord door: Peter Groot op 16 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Fluoxetine
Medicatie
Prozac

Lees ook