Main content

Vraag

Ik gebruik 18 jaar lithiumcarbonaat en sinds een aantal maanden gecombineerd met mirtazapine.

Het helpt onvoldoende. De mirtazpine helpt wel voor het slapen.

Mijn behandelaar stelt nu Nortrilen voor.

Wat zijn uw gedachten hierover?

Antwoord

Beste M.,

Het kiezen van effectieve medicatie, ik neem aan in jouw geval voor (bipolaire) depressie, is altijd een complexe afweging die per persoon verschilt. Het is vooral afhankelijk van wat bij jou eerder wel of niet heeft geholpen.

Het antidepressivum nortriptyline (Nortrilen) kan inderdaad een goede keuze zijn in de combinatie met lithium, maar ik kan daar op afstand geen passend advies over geven.

Een middel tegen depressie moet na 4 tot 6 weken iets van verbetering laten zien. Bespreek met je behandelaars deze keuze en wat daarvan wordt verwacht.

Veel mensen hebben een voorkeur voor niet-medicamenteuze behandeling, maar vaak is bij een ernstige depressie toch ook medicatie nodig, samen met een psychologische begeleiding.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over depressie:

Lees verder over antidepressiva:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 maart 2022
  • Deel deze pagina: