Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zou Nortrilen effectief kunnen zijn naast het lithium?

Vraag

Ik gebruik 18 jaar lithiumcarbonaat en sinds een aantal maanden gecombineerd met mirtazapine.

Het helpt onvoldoende. De mirtazpine helpt wel voor het slapen.

Mijn behandelaar stelt nu Nortrilen voor.

Wat zijn uw gedachten hierover?

Antwoord

Beste M.,

Het kiezen van effectieve medicatie, ik neem aan in jouw geval voor (bipolaire) depressie, is altijd een complexe afweging die per persoon verschilt. Het is vooral afhankelijk van wat bij jou eerder wel of niet heeft geholpen.

Het antidepressivum nortriptyline (Nortrilen) kan inderdaad een goede keuze zijn in de combinatie met lithium, maar ik kan daar op afstand geen passend advies over geven.

Een middel tegen depressie moet na 4 tot 6 weken iets van verbetering laten zien. Bespreek met je behandelaars deze keuze en wat daarvan wordt verwacht.

Veel mensen hebben een voorkeur voor niet-medicamenteuze behandeling, maar vaak is bij een ernstige depressie toch ook medicatie nodig, samen met een psychologische begeleiding.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook