Main content

Vraag

Hoe kan het dat olanzapine eerst goed werkte maar na een maand niet meer?

Ik vind het heel vreemd dat het medicijn nu niets meer doet voor mij.

Kan er nog een positief effect optreden, of slik ik het nu tegen beter weten in?

Antwoord

Beste E.,

Het kan soms heel moeilijk zijn om te bepalen of een medicijn werkt, want vaak zie je al snel dat mensen opknappen op basis van positieve verwachtingen (placebo-effect).

Dus ik zou nog een maand kijken en dan met je voorschrijver bespreken of het de moeite is om door te slikken of een andere strategie te volgen.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 1 juni 2021
  • Deel deze pagina: