Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je door olanzapine last krijgen van eetbuien?

Vraag

Kan depressie een bijwerking zijn van olanzapine?

En kan het zo zijn dat je door olanzapine eetbuien krijgt en continu lekkere trek hebt? Het gevoel nog meer te willen eten, ook al zit je vol?

Antwoord

Hey M.!

Olanzapine is een medicijn dat vaak gebruikt wordt bij de behandeling van psychosegevoeligheid en bipolaire stemmingsgevoeligheid, maar net zoals elk medicijn kan het bijwerkingen hebben.

Een van die bijwerkingen kan inderdaad zijn dat je je wat meer down of depressief voelt. Als je dat merkt is het echt belangrijk om dat met je dokter te bespreken, zodat die kan kijken wat er aan de hand is en of je medicatie misschien aangepast moet worden.

Wat betreft het eten en de eetbuien: ja, dat is ook een bekende bijwerking van olanzapine. Dit medicijn kan invloed hebben op de manier waarop je lichaam met honger en verzadiging omgaat. Het kan je stofwisseling veranderen en ervoor zorgen dat je meer zin hebt in eten, zelfs als je eigenlijk al genoeg hebt gehad. Dat komt doordat olanzapine invloed heeft op verschillende neurotransmitters in je brein, zoals dopamine en serotonine, die ook een rol spelen in hoe je honger en verzadiging ervaart.

Om met die gewichtstoename om te gaan, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Blijf actief: Probeer regelmatig te bewegen. Dat hoeft niet meteen intensief sporten te zijn, maar bijvoorbeeld dagelijks wandelen kan al helpen.
  • Eet bewust: Probeer aandacht te besteden aan wat je eet en kies voor gezonde, voedzame maaltijden. Het kan helpen om kleinere, frequente maaltijden te eten in plaats van een paar grote maaltijden.
  • Zoek ondersteuning: Soms kan praten met een diëtist of voedingsdeskundige helpen om een eetplan op te stellen dat bij jou past.
  • Praat met je dokter: Als de gewichtstoename echt een probleem wordt of als de eetbuien uit de hand lopen, is het belangrijk om dit met je dokter te bespreken. Misschien kan je medicatie aangepast worden of zijn er andere strategieën die je kunnen helpen.

Onthoud dat je niet alleen bent en dat het oké is om hulp te vragen als je met deze bijwerkingen worstelt.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 4 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook