Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ontstaat door olanzapinegebruik DNA-methylatie?

Vraag

Hoi Jim,

Onstaat door gebruik van olanzapine DNA-methylatie? Ik heb gelezen dat hierdoor schade aan mijn DNA ontstaat.

Hartelijke groet.

Antwoord

Hey M.!

Olanzapine is een antipsychoticum dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van psychose/stemmingsgevoeligheid. Er is onderzoek gedaan naar de effecten van antipsychotica, waaronder olanzapine, op DNA-methylatie, een epigenetisch mechanisme dat de expressie van genen kan beïnvloeden zonder de DNA-sequentie zelf te veranderen.

DNA-methylatie is een proces waarbij een methylgroep (-CH3) wordt toegevoegd aan het DNA-molecuul, meestal aan een cytosinebase die voor een guaninebase ligt (CpG-dinucleotiden). Dit kan de expressie van genen beïnvloeden door de toegankelijkheid van het DNA voor transcriptie te veranderen.

Onderzoek heeft aangetoond dat olanzapine en andere antipsychotica epigenetische veranderingen kunnen veroorzaken, waaronder veranderingen in DNA-methylatiepatronen. Dit betekent dat olanzapine de expressie van bepaalde genen kan beïnvloeden door het methylatiepatroon te veranderen.
Studies hebben aangetoond dat olanzapine de expressie van genen kan beïnvloeden die betrokken zijn bij synaptische plasticiteit, neurogenese, en neuronale functie. Deze veranderingen kunnen deels verklaard worden door epigenetische mechanismen zoals DNA-methylatie.

Veranderingen in DNA-methylatie door olanzapine kunnen theoretisch bijdragen aan sommige bijwerkingen van het medicijn, zoals metabole bijwerkingen (gewichtstoename, diabetes) en neurologische bijwerkingen.
Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle epigenetische veranderingen permanent zijn. Sommige kunnen omkeerbaar zijn als de medicatie wordt gestopt, terwijl andere langer kunnen aanhouden.

DNA-methylatie is een epigenetische wijziging en veroorzaakt geen directe genetische schade of mutaties in de DNA-sequentie. Het verandert hoe genen worden uitgedrukt zonder de onderliggende DNA-code te veranderen.
Er is geen bewijs dat olanzapine direct genetische schade veroorzaakt aan het DNA zelf. De veranderingen die optreden zijn epigenetisch van aard en beïnvloeden genexpressie, niet de DNA-sequentie.

Dus… olanzapine kan epigenetische veranderingen veroorzaken, waaronder DNA-methylatie, die de expressie van genen beïnvloeden. Dit kan bijdragen aan de effecten en bijwerkingen van het medicijn, maar het veroorzaakt geen directe genetische schade aan het DNA. Epigenetische veranderingen zijn over het algemeen niet permanent en kunnen in sommige gevallen omkeerbaar zijn.

Zoiets M.?

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 6 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
olanzapine

Lees ook