Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe om te gaan met partner die afstand neemt?

Vraag

Ik heb sinds 7/2016 een open relatie met  een vrouw van 59 jaar. Maar ze heeft een manische bipolaire storing, nu zit ze weer heel diep en wil ze me voorlopig niet meer zien.

Sms en bellen mag nog wel, hoe kan ik helpen of iets doen om onze relatie nieuwe bloed te geven?

Antwoord

Het is altijd pijnlijk als je partner er emotioneel doorheen zit en je daar dan weinig aan kan doen. Zeker met een bipolaire stemmingsstoornis kan het heftig zijn, maar gaat het ook weer voorbij. Als ze nu even afstand wil, respecteer dat, maar hou ook contact. Blijf aan boord. Check bij haar of ze wel de behandeling volgt, en misschien kun je een keer meegaan naar die behandelaar.

Sommige GGZ-instellingen hebben ook een spreekuur voor naastbetrokkenen, waar je advies kunt krijgen en je verhaal kwijt kunt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 59
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook