Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Hoe ga je om met psychose? Tijmen geeft 8 tips voor naasten en betrokkenen

tips naasten

Hoe ga je om met iemand die in een psychose zit? In een video geeft Tijmen tips voor naasten op basis van zijn eigen ervaring. Kern van Thijmen’s betoog: blijf vertrouwen, steun en liefde geven. Wat er ook gebeurt.

Thijmen heeft twee psychoses, een depressie en verslaving achter de rug. Zijn herstelproces leerde hem veel over wat wel en niet werkt in de omgang met iemand met een psychose.

“Probeer contact te blijven houden met de persoon, blijf in gesprek en veroordeel iemand niet over wat hij zegt. Het kan zijn dat iemand grote waarde hecht aan zijn staat van zijn, terwijl de omgeving denkt dat het niet goed gaat. Hierover in discussie gaan, kan averechts werken.” vertelt Thijmen in zijn video.

Bekijk ook Thijmen’s video met tips voor naasten en betrokkenen

Samengevat vertelt Thijmen dit:

Niet doen:

  • Opdringerig zijn. Heb geduld en vertrouwen in iemand dat hij of zij kan herstellen (met juiste hulp en steun).
  • Hoop wegnemen door te zeer te benadrukken dat het ernstig is.
  • Negativiteit van anderen op zijn of haar bord gooien.
  • Oordelen of in discussie gaan over wat iemand ervaart.

Wel doen:

  • Luisteren en oprechte interesse tonen.
  • Troost bieden, vertel: ‘Het komt goed’, we zijn er voor je.
  • Hoop, liefde en steun geven.
  • Rustig blijven.

Thijmen van Hoof is ervaringsdeskundig op het gebied van psychose en depressie.

photo credit: pexels.com

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Reacties

3 reacties op “Hoe ga je om met psychose? Tijmen geeft 8 tips voor naasten en betrokkenen”

  1. kita

    Thijmen bedankt! De hele geschiedenis is voor mij anders uitgepakt en ik hoop dat velen jouw tips oppikken en er wat mee doen. Dat ik ooit een psychose heb gehad betekent niet dat ik geen verstandelijke vermogens heb of ooit nog een leven zou kunnen hebben, dat is mij in de behandeling van zoveel jaren die met medicatie gegeven werd ontnomen. Ook de opmerkingen van de omgeving wanneer er echt iets aan de hand was te zeggen dat ik psychotisch zou zijn maken mij boos. De pillen terreur heeft meer kapot gemaakt dan geholpen. Het enige wat men deed was recept verhogen of nog een andere soort medicatie toevoegen. Ze hadden wel eens vijf minuten kunnen luisteren. helaas zijn de spv-ers machtig in deze wereld en laten mensen stikken, de omgeving volgt hun.

  2. Alie Ongena

    Dit is mij uit het hart gegrepen Thijmen. Ik heb veel liefde en steun ervaren vanuit mijn directe omgeving. Ik heb ook gemerkt dat het goed is dat mensen tot op zekere hoogte met je meegaan, maar dat er wel een grens moet worden gesteld op het moment dat mijn wanen te ver gingen en ik er actie op ging ondernemen. Het is alleen wel belangrijk dat je naasten het zelf ook aan kunnen. Bij mij duurde het te lang en ik begon erg onvoorspelbare dingen te doen. Tja, dan rest een opname. Maar ook die hoeft niet altijd negatief uit te pakken. In mijn geval voelde ik me ook daar begrepen en gesteund

  3. Tom Rusting

    Ook heel belangrijk: Respect. Voor de persoon, uiteraard, maar ook voor zijn/haar meningen of waarnemingen. Ook als je die zelf uitermate onlogisch of onwaarschijnlijk vindt.
    Als je zegt: “je raaskalt” dan is dat duidelijk respectloos. Maar als je zegt “dat is jouw waarheid” dan is dat bijna even respectloos. Bedenk bij alles wat je zegt, dat jij óók niet alles weet, dat jij óók niet de wijsheid in pacht hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *