Veel gezochte termen

Naaste zijn – nuttige informatie op een rij

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Naaste zijn – nuttige informatie op een rij

De omgeving kan veel voor iemand betekenen. Zorgen kan ook zwaar zijn. Een familievertrouwenspersoon of familie organisatie kan soms helpen.

Naaste zijn van een persoon met een kwetsbaarheid, kan veel voor iemand betekenen. Naasten kunnen een luisterend oor bieden, signalen oppikken en zo nodig hulpverlening inschakelen.

Tegelijkertijd kan het zorgen voor iemand met psychische problemen ook zwaar zijn en hebben naasten net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.

Hier vind je informatie over onderwerpen over naaste zijn, informatie die je als naaste kunnen helpen:

Familievertrouwenspersoon

Naaste zijn, zorgen voor iemand met psychische problemen kan zwaar zijn. Zeker als het om je kind, partner, ouder, broer, zus of een goede vriend gaat. De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen (LSFVP) biedt informatie, advies en ondersteuning aan familie en naasten van cliënten in de geestelijke gezondheidszorg.

Familiebeleid

Familiebeleid gaat over de relatie tussen de hulpverlening en de familie. GGZ-instellingen hebben veelal vastgelegd op welke voorwaarden en op welke manier familie van cliënt(en) worden
benaderd en betrokken bij de behandeling.

Eind 2016 werd goed familiebeleid (samenwerking en structurele ondersteuning van familie en naasten) in GGZ-instellingen verplicht gesteld en opgenomen in de kwaliteitsstandaard.

Familieorganisaties

Familie-organisaties bieden informatie, advies en ondersteuning aan familie en naasten. Vaak organiseren zij ook informatiebijeenkomsten en faciliteren ze lotgenotencontact.

KOPP – Kinderen van Ouders met Psychische Problemen

Kinderen van ouders met psychische (en/of verslavings) problemen worden soms ook wel ‘KOPP-kinderen’ genoemd. Opgroeien met een vader of moeder die psychische problemen heeft, is niet altijd makkelijk. Een kind kan er flink last van hebben.

Naaste zijn is best pittig.

Voor wie ben jij er? Heb je een vraag? Je bent welkom.

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Meer lezen over goede zorg?

Jim van Os is auteur van deze boeken: