Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Relatie dilemma met psychosegevoelige partner

Vraag

Zonder dat ik dat wist ben ik inmiddels al 9 jaar mantelzorger van mijn psychosegevoelige partner.

Toen ik mij dat realiseerde stortte ik in, een maand geleden was mijn energie is op. Ik wil bij mijn partner blijven maar wel onder nieuwe voorwaarden. Ik heb mij laten informeren, ben naar de familiedag geweest en heb met lotgenoten gesproken. Mijn dilemma is dat ik verliefd ben geworden op een andere oudere vrouw. Dit is geen vrouw om een relatie mee te hebben of samen te wonen, maar wel om samen het leven te vieren op z’n tijd. Een moreel dilemma, mijn partner weet er van. Ik zit er nogal mee.

Heeft u raad? Ik krijg moreel strenge adviezen maar ook adviezen in de trant van volg je hart(…) Ik hoop op een middenweg.

Antwoord

Begrijp wat je bedoelt maar het is niet echt mogelijk om goed advies te geven. Ik denk dat je rekening moet houden met de mogelijkheid dat je nog bezig bent om de ontdekking dat je partner psychosegevoelig is te verwerken.

Waarom stortte je in toen je je dat realiseerde? Psychosegevoeligheid is niet het einde van de wereld. Je hebt best een kans dat je partner met behandeling vooruit gaat. In ieder geval is het nooit verstandig om belangrijke relationele beslissingen te nemen in tijden van crisis.

Mijn advies zou zijn om eerst meer perspectief te krijgen op het feit dat je je net hebt gerealiseerd dat er sprake is van psychosegevoeligheid, en eerst te wachten of er verandering gaat optreden. Natuurlijk is het OK om een steunende relatie te hebben met iemand. Maar belangrijke levensbeslissingen zou ik nog even uitstellen….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Jim van Os op 14 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook