Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ondanks de lithium heb ik weer een terugval, komt dit weer goed?

Vraag

Goedendag,

Sinds enkele maanden weet ik dat ik een bipolaire stoornis heb. Nadat ik begonnen ben met lithium en mijn lithiumspiegel goed was, ging het beter met mij. Twee maanden ben ik niet depressief of hypomaan geweest en eindelijk weer mezelf. Ik had weer vertrouwen in de toekomst.

Nu heb ik sinds drie dagen een enorme terugslag. Ik ben extreem paniekerig, somber en verdrietig. Ik begrijp niet hoe dit mogelijk is.

Mijn psychiater heeft mij geadviseerd om de lithium van 1000 naar 1200 te verhogen en dit ga ik ook doen. Tegen de paniek neem ik oxazepam en de komende drie nachten neem ik een slaappil tegen het slechte slapen.

Mijn stemming wisselt snel (‘rapid cycling’). Heeft u enig idee waarom ik weer zo’n heftige terugval heb? Ik ben de moed helemaal kwijt en zie het even niet meer zitten.

Ik heb wel 10 wisselingen gehad het afgelopen jaar, maar de twee maanden sinds de lithium waren een verademing.

Heel graag hoor ik van u of ik vertrouwen kan hebben dat dit weer overgaat.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste L.,

Bij de behandeling van een bipolaire stemmingsstoornis waarbij de stemming vaak wisselt (‘rapid cycling’) is het soms puzzelen wat de beste medicatie is, de juiste dosis en soms een combinatie van twee medicijnen.

Lithium heeft tijd nodig om zijn werking te doen, vaak eerst tegen manische verschijnselen (manie of hypomanie), pas later tegen depressie. Het verhogen van de dosis is een goede stap, en ook dan kan het even duren voordat je dat merkt. Bij rapid cycling is vaak een eerste effect dat de ernst en de duur van de episodes minder wordt.

De medicatie moet je samen met de psychiater systematisch toepassen: wat doet het middel voor (hypo)manie, wat doet het voor depressie, welke dosis verdraag je goed, moet er tijdelijk een middel bij? Is er in de loop van de stemmingscycli een verbetering bespeurbaar?

Het is ook volhouden natuurlijk, in de wetenschap dat een (hypo)manie of depressie altijd ook weer over gaat.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Medicatie

Lees ook