Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onjuiste diagnosticering bij Psychose?

Vraag

Een aantal jaar geleden (2 jaar) was het einde van mijn eerste psychose. Ik begon toen met de medicatie abilify . Dit deed wonderen en mijn psychose hield op te bestaan. Ik ben nu twee jaar aan het herstellen en af en toe valt er een puzzelstukje op zijn plaats.

In 2009 ben ik gediagnosticeerd met predormale fase van schizofrenie. Ik kreeg toen risperdal. Hier werd ik erg dik van en ik was nog steeds een verward. In 2014 stopte ik met deze medicatie. Ik trok mij daarna erg terug en verwaarloosde vriendschappen. In de jaren die volgden was ik erg verward, achterdochtig, hoorde ik veel gebons op deuren en muren, maakte ik veel muziek (niet met een stuctuur, gewoon jammen), zag ik mijn familie niet meer als mijn familie en trok mij terug van alles. Ook had ik hele bizarre ideeën.

Ik kwam hierna bij een fact team terecht en die stelde de diagnose psychotische stoornis nao. Hier bij kreeg ik eindelijk een goed werkend medicijn namelijk abilify. Met dit medicijn ben ik veel afgevallen , ook ben ik verlost van alle geluiden en bizarre ideeën, ook heb ik weer een aantal vriendschappen gemaakt. Nog geen relatie maar misschien komt dat nog. Mijn familie is weer mijn familie en ik word omschreven als zeer stabiel. Mensen zijn heel positief over mij. Ze vinden dat ik heel helder ben en dat ik weer dingen kan doen. Dit vind ik natuurlijk heel fijn.

Nu zijn er wel wat vragen die ik niet weet. Ik heb op internet gelezen dat schizofrenie in fases verloopt. Predormale, progessieve, stabiele fase. Nu ben ik bij dit fact team en ben ik dus niet meer gediagnosticeerd met schizofrenie. Het is namelijk psychotische stoornis nao. Betekent dit dat mijn ziekte weer anders verloopt dan schizofrenie. Dus niet in deze soort fases. Het lijkt mij erg fijn als ik nu in stabiele fase beland. Ik zal mijn medicatie levenslang willen innemen. Dat lijkt mij het beste om stabiel te blijven.

Ik heb het met dit fact team ook over de diagnoses die hiervoor zijn gesteld. Dat zijn er nogal een aantal: predormale fase schizofrenie, middel misbruik, persasieve ontwikkelingsstoornis en persoonlijkheidsstroonis nao. Deze diagnoses zijn achter elkaar gesteld en volgens mijn huidige behandelaren kloppen deze diagnoses niet. Zij zijn er zeker van dat ik deze diagnoses niet heb. Ik heb het daar weleens met mijn familie over gehad. Die zeggen dat dat vip team niet wist welke ziekte ik had, en dat dit huidige fact team meer gespecialiseerd is in psychose en daarom de juiste diagnose kan stellen en de juiste medicatie kon voorstellen. Is dit logisch? komt dit vaak voor?

Ik kan binnenkort stoppen met naar de ggz te gaan. Ze willen mij binnenkort uitschrijven omdat het zo goed gaat. Ik ben daar heel blij mee.

Misschien ga ik een mbo opleiding volgen, misschien ook niet, ligt eraan hoe het gaat. Ik weet dat ik niet te veel stress moet hebben.

Antwoord

Dank voor je vraag!

Geweldig hoe ver je bent gekomen, goed gedaan hoor!

Om het makkelijk te maken: vergeet al die DSM-diagnosen maar, dat zijn slechts woorden om classificatie (mensen indelen in hokjes) mogelijk te maken. Echte diagnose is heel wat anders.

Je echte diagnose is: psychosegevoeligheid. Dat wil zeggen: je bent gevoelig om psychotisch te reageren op stress. En blijkbaar helpt de abilify daarbij. En blijkbaar heb je je weg gevonden in hoe je met je psychosegevoeligheid om moet gaan. Dat heb je gewoon heel goed gedaan.

DSM-diagnosen als schizofrenie en psychose NAO zijn niet echt nuttig, want ze verwijzen slechts naar hypothesen van artsen, die nu eenmaal ook niet precies begrijpen wat psychose is. Moeilijke woorden als ‘schizofrenie‘ suggereert dat we het begrijpen, maar feit is dat iedere psychiater er wat anders onder verstaat en ook zijn er grote verschillen tussen landen in de definitie van wat ‘schizofrenie’ zou zijn.

De realiteit is dat psychosegevoeligheid zich bij iedereen anders uit, en ook kan het bij dezelfde persoon behoorlijk verschillen over de tijd. Belangrijk dus is om je eigen psychosegevoeligheid te leren kennen, en je niet te laten afleiden door DSM-diagnosen die enorme verwarring scheppen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 7 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook