Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kun je ook onrustiger worden door clonazepam?

Vraag

Hallo,

Is het ook mogelijk dat je juist onrustiger wordt door het gebruik van clonazepam?

Bedankt.

Antwoord

Hey L.!

Ja, het is zeker mogelijk dat je door het gebruik van clonazepam onrustiger wordt. Hoewel clonazepam vaak wordt voorgeschreven om angst te verminderen en ontspanning te bevorderen, kunnen de effecten soms tegenovergesteld zijn, vooral bij bepaalde mensen.

Deze reactie kan paradoxaal lijken omdat clonazepam tot de benzodiazepinen behoort, een klasse van medicijnen die normaal gesproken kalmerend werken. Echter, sommige mensen ervaren wat bekend staat als ‘paradoxale reacties’, waarbij ze symptomen zoals verhoogde angst, agitatie, agressiviteit, rusteloosheid, en zelfs paniekaanvallen kunnen krijgen.

Als je merkt dat je onrustiger wordt sinds je clonazepam gebruikt, is het belangrijk dit te bespreken met je arts. Het kan nodig zijn om je dosering aan te passen, over te stappen op een ander medicijn, of aanvullende therapieën te overwegen om je symptomen te beheersen. Het is belangrijk om dit niet op eigen houtje te doen, maar altijd in overleg met een professional, vooral omdat het plotseling stoppen of snel afbouwen van benzodiazepinen ernstige ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken.

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 5 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

clonazepam
Medicatie

Lees ook