Main content

Vraag

Sinds drie weken ben ik in een keer gestopt met Lexapro. Ik had dit nooit moeten doen, want ik voel me zo ziek, geïrriteerd, heb last van zweten, drukte in mijn hoofd en ik ben erg huilerig. Blijft dit aanhouden? Moet ik er doorheen, en zo ja hoelang kan dit duren? Of is het beter weer om te starten?

Antwoord

Ja, in een keer stoppen met een antidepressivum kan heel veel klachten opleveren. Daar is tegenwoordig een oplossing voor in de vorm van 'taperingstrips', waardoor je elke dag een klein beetje minder krijgt. Je kunt twee dingen doen: dit 'cold turkey' uitzitten, dat kan enkele weken duren, of opnieuw beginnen met Lexapro en dan heel geleidelijk afbouwen. Leg het voor aan je (huis)arts die je de medicatie voorschrijft.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 april 2020
  • Deel deze pagina: