Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onze dochter bouwt Paroxetine af, ze heeft veel onttrekkingsverschijnselen. Wat kan helpen?

Vraag

Beste,

Vraag: Onze dochter van 18 jaar is in afbouw van Paroxetine, komt van 30mg en nu op 15mg. Ze heeft erg veel last van onttrekkingsverschijnselen, weinig of geen erkenning voor dit probleem.

Ik stelde eerder al de vraag of bij de afbouw van Paroxetine een ander medicament ondersteuning kan bieden. Het begint onhoudbaar te worden: stemmingsschommelingen, onrust, ongelukkig zijn…. Het duurt nog zolang vooraleer volledige afbouw een feit is omdat we via onze apotheker bereidingen van 0,5 mg hebben laten bereiden en deze vermindering enkele weken aanhouden.

Is er echt niets dat helpend, tegemoetkomend kan zijn? Is een consultatie in Nederland een mogelijkheid?

Antwoord

Beste N,

Ja paroxetine is berucht hierom, helaas.

Maar zijn jullie bekend met de paroxetine taperingstrips? Deze kunnen soelaas bieden en werken echt heel goed.....mensen kunnen hiermee veilig en met veel minder bijwerkingen stoppen. Het vergt namelijk een speciale aanpak die Cinderella op basis van non-profit heeft ontwikkeld.

Artsen hebben hier helaas vaak weinig verstand hiervan.

Hier kun je meer informatie vinden: http://www.cinderella-tx.org/nl/tapering/

Sommige verzekeraars vergoeden de taperingstrips - anderen niet. Een goede reden om van verzekeraar te wisselen eventueel! Zie hierover: https://urc.mumc.maastrichtuniversity.nl/node/13125

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook