Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Onze zoon krijgt heel veel medicatie, wat moeten we doen?

Vraag

Geachte heer van Os,

Onze zoon van 28 jaar slikt nu 800 mgr seroquel, 3 mgr lorazapam en nu ook 20 druppels hadol. En hij blijft toch klachten houden.

Eerst heeft hij 20 mgr olanzapine gehad, kwam helemaal onder eczeem te zitten. Toen risperdal 6 mgr waar hij erg depressie en weer psychotisch werd.

Wat raadt u ons aan?

Antwoord

Beste D,

Dat is een flinke cocktail medicatie. Dank voor je vraag hierover.

Het probleem is dat medicatie niet altijd bij iedereen helpt en dat er ook een kleine groep is die er niet beter maar slechter van wordt.

Ik kan geen gericht medicatieadvies geven online – maar mijn advies zou zijn om met de behandelaar te spreken over of het mogelijk is om met alles te stoppen (langzaam) en dan kijken wat er of er weer opnieuw moet worden voorgeschreven, waarbij er HEEL goed gekeken wordt welke medicatie welk effect heeft over welke periode van tijd.

Het probleem is verder dat escalerend medicatiegebruik vaak een symptoom is van te weinig mogelijkheden voor andere vormen van zorg en begeleiding. Het is misschien noodzakelijk om met bv PGB te kijken of jullie zelf iemand kunnen inhuren om begeleiding te verzorgen.

Ook kan het nuttig zijn om een psycholoog mee te laten kijken voor een gedragsanalyse en te kijken of er mogelijkheden zijn om het gedrag te modificeren via een pedagogische benadering.

Verder kan het zijn dat de medicatie niet goed of juist te snel wordt afgebroken vanwege een genetische mutatie in het enzymsysteem dat de medicatie metaboliseert in het lichaam – het kan soms nuttig zien hier onderzoek naar te doen, bijvoorbeeld als mensen heel veel en heel snel bijwerkingen hebben van medicatie.

Heel veel succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook