Main content

Vraag

Hoi Jim,

Moet ik bij een ophoging van 75 mg naar 150 mg venlafaxine weer opnieuw de weken tellen voor het gaat werken? En kan het zijn dat ik door de opbouw van het medicijn erg moe ben?

Groetjes,

M.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag.

  1. Ja, moeheid kan een bijwerking zijn - hoewel het natuurlijk ook kan samenhangen met depressie - depressie is haast per definitie een ontregeling van de energiehuishouding.
  2. Bij een ophoging zal ook weer tijd nodig zijn voor de werking om op fysiologisch niveau tot stand te komen, hoewel dit misschien korter kan zijn dan bij eerste opbouw van nul naar 75 mg. Geef het een paar weken.
  3. Wat voorschrijvers van medicatie vaak niet vertellen is dat een antidepressivum echt VEEL beter werkt als je tegelijkertijd ook op niet-farmacologische manieren aan het werk gaat. Hieronder valt:
  • Een programma van 'behavioural activation' maken en geleidelijk ten uitvoer brengen;
  • Meditatie c.q. mindfulness gaan doen - dit is hard werken, maar kan zeer goede effecten hebben;
  • Running therapy gaan doen (zeg maar hardlopen);
  • ACT-benadering van psychotherapie;
  • Andere zaken zoals diergeleide therapie, psychomotore therapie, spirituele counseling of een begeleide spirituele reis maken;
  • Alle andere niet-farmacologische benaderingen om naar verandering te komen.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2021
  • Deel deze pagina: