Main content

Vraag

Goedendag,

Ik slik nu drie jaar fluoxetine. De opbouw ging gepaard met bijwerkingen maar nu gaat het goed.

Sinds twee weken slik ik fluoxetine van een ander merk dan ik voorheen had. Dit merk komt uit Duitsland en ziet er ook anders uit.

Ik ben nu al twee weken erg beroerd, misselijk en heb overal spierpijn. Hetzelfde gevoel als toen ik drie jaar geleden startte.

Moet ik hier gewoon doorheen of kan ik niet tegen dit nieuwe merk?

Hartelijke groet.

 

Antwoord

Beste D.,

Overstappen op hetzelfde geneesmiddel van een andere producent, levert voor de meeste mensen geen of weinig problemen op omdat het medicijn hetzelfde is. Maar voor sommige patiënten levert zo'n wisseling wel degelijk problemen op. Dat lijkt bij jou nu zo te zijn.

De beste oplossing voor jou is natuurlijk om weer de fluoxetine te gaan gebruiken waarbij je geen problemen had. Maar zolang die er niet is, is dat geen optie. Wat je zou kunnen proberen is om fluoxetine van nog een andere producent te gaan gebruiken, in de hoop dat je daarbij geen problemen ondervindt.

Je kunt aan de apotheker vragen welke andere producenten op dit moment fluoxetine kunnen leveren en vragen of je die kunt proberen. Als er op dit moment geen andere producenten zijn die fluoxetine kunnen leveren dan kun je ook nog magistraal bereide fluoxetine proberen die op dit moment in ieder geval door de Regenboog Apotheek in Bavel kan worden geleverd (zie: www.taperingstrip.nl).

Garantie dat een verandering van producent voor jou zal werken kan ik je helaas niet geven. Maar verder gaan zoals nu lijkt me voor jou geen optie. Ik raad je hoe dan ook aan om over de klachten die je nu hebt en het zoeken naar een oplossing voor de problemen die je nu hebt, zo snel mogelijk contact op te nemen met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 27 november 2020
  • Deel deze pagina: