flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Opnieuw bijwerkingen ander merk fluoxetine * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik heb opnieuw last van bijwerkingen bij gebruik ander merk, moet ik doorzetten?

Vraag

Goedendag,

Ik slik nu drie jaar fluoxetine. De opbouw ging gepaard met bijwerkingen maar nu gaat het goed.

Sinds twee weken slik ik fluoxetine van een ander merk dan ik voorheen had. Dit merk komt uit Duitsland en ziet er ook anders uit.

Ik ben nu al twee weken erg beroerd, misselijk en heb overal spierpijn. Hetzelfde gevoel als toen ik drie jaar geleden startte.

Moet ik hier gewoon doorheen of kan ik niet tegen dit nieuwe merk?

Hartelijke groet.

 

Antwoord

Beste D.,

Overstappen op hetzelfde geneesmiddel van een andere producent, levert voor de meeste mensen geen of weinig problemen op omdat het medicijn hetzelfde is. Maar voor sommige patiënten levert zo’n wisseling wel degelijk problemen op. Dat lijkt bij jou nu zo te zijn.

De beste oplossing voor jou is natuurlijk om weer de fluoxetine te gaan gebruiken waarbij je geen problemen had. Maar zolang die er niet is, is dat geen optie. Wat je zou kunnen proberen is om fluoxetine van nog een andere producent te gaan gebruiken, in de hoop dat je daarbij geen problemen ondervindt.

Je kunt aan de apotheker vragen welke andere producenten op dit moment fluoxetine kunnen leveren en vragen of je die kunt proberen. Als er op dit moment geen andere producenten zijn die fluoxetine kunnen leveren dan kun je ook nog magistraal bereide fluoxetine proberen die op dit moment in ieder geval door de Regenboog Apotheek in Bavel kan worden geleverd (zie: www.taperingstrip.nl).

Garantie dat een verandering van producent voor jou zal werken kan ik je helaas niet geven. Maar verder gaan zoals nu lijkt me voor jou geen optie. Ik raad je hoe dan ook aan om over de klachten die je nu hebt en het zoeken naar een oplossing voor de problemen die je nu hebt, zo snel mogelijk contact op te nemen met je behandelaar.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65

Beantwoord door: Peter Groot op 27 november 2020

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Fluoxetine
Medicatie

Lees ook