Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Welke opties zijn er nog voor onze zoon met psychosegevoeligheid?

Vraag

Onze zoon van begin 20 heeft al drie jaar last van psychose, waarschijnlijk getriggerd door cannabisgebruik. Sinds een jaar is hij vrij van middelen, hij rookt alleen nog.

Na een aantal opnames krijgt hij nu een depot aripiprazol en slikt ‘s avonds (als hij het niet vergeet) 2.5 mg olanzapine. Echter, hij blijft last houden van wanen en hallucinaties. Gesprek hierover is niet mogelijk want hij blijft overtuigd van zijn wanen.

Hij wordt begeleid door het FACT-team, maar ik heb het idee dat ze vooral controleren op medicatie.

Hij is initiatiefloos en zit de hele dag een beetje op bed en achter zijn computer. Hij geeft aan veel stress te ervaren door de stemmen.

Wat kunnen we nog doen? Is psychotherapie een optie?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste S.,

Medicatie alleen heeft niet altijd voldoende resultaat bij psychose. Wat naar voor uw zoon dat hij stress heeft vanwege zijn stemmen. Stemmen kunnen bijzonder naar, devaluerend of bedreigend zijn. En ook hardnekkig.

U zou kunnen informeren bij zijn behandelaren (hopelijk heeft u daar contact mee?) of het FACT-team een psycholoog kan inschakelen met kennis van CGT-P (cognitieve gedragstherapie bij psychose). Bij deze therapie vormen de psycholoog en cliënt samen een onderzoeksteam, en gaan ze samen uitpluizen en testen hoe het zit met de achterdocht en de stemmen, hoeveel macht ze hebben of niet hebben en hoe je er anders mee kan leren omgaan.

Ook kan een ervaringsdeskundige, mooi als deze zelf ervaring heeft met psychose maar hoeft niet per se, uitkomst bieden als het gaat om iemand steunen in zijn herstelproces.

Ik spreek regelmatig met jonge mensen die een psychose of meerdere psychoses hebben gehad of die nog steeds klachten hebben zoals stemmen of weinig energie, concentratie, motivatie. Ik leg dan uit dat ik dat ook allemaal heb gehad en dat het tijd kost. Voor jonge mensen is het ook vaak moeilijk te zien dat leeftijdsgenoten gewoon doorgaan met hun leven. Terwijl zij merken dat studeren niet goed lukt of dat ze snel moe of overprikkeld raken, onzeker over wat ze hebben meegemaakt of nog steeds meemaken. Schaamte kan ook een rol spelen en ervoor zorgen dat sociale contacten worden vermeden.

U kunt informeren of in de instelling een VIP-groep (vroege interventie psychose) is. Het delen van ervaringen met andere jongeren die herstellen van psychose is belangrijk, alleen al horen dat je niet de enige bent en dat je nog steeds dingen kunt bereiken.

Ik hoop dat u hierover met uw zoon en zijn hulpverleners in gesprek kunt komen. En voor uzelf kunt u mogelijk terecht bij een familievertrouwenspersoon of bij familieorganisaties.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 19 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
Stemmen horen

Lees ook