Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is de overgang oorzaak van mijn intrusies?

Vraag

Kan het zijn dat ik intrusies heb gekregen door de overgang?

Antwoord

Hey A.,

‘Intrusies’ in de context van mentale gezondheid verwijst naar ongewenste, opdringerige gedachten, beelden of impulsen die plotseling in het bewustzijn kunnen opkomen. Is dit wat je bedoelt? Deze intrusies kunnen variëren van relatief onschuldige en vluchtige gedachten tot intens verontrustende beelden of impulsen. Ze kunnen verschijnen bij diverse beelden, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS), obsessief-compulsieve stoornis (OCS), en andere angststoornissen.

De overgang is, zoals je ongetwijfeld weet, een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin de eierstokken geleidelijk stoppen met de productie van oestrogeen en progesteron, waardoor de menstruatiecyclus eindigt. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, en slaapproblemen.

Hebben ze verband met elkaar? Hoewel de overgang op zichzelf niet direct leidt tot intrusieve gedachten, kunnen de hormonale veranderingen en de daarmee gepaard gaande symptomen bij sommige vrouwen leiden tot verhoogde stress, angst of depressie. Deze verhoogde mentale en emotionele belasting kan het risico op het ervaren van intrusieve gedachten verhogen. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet elke vrouw in de overgang dergelijke symptomen zal ervaren, en de ernst en duur van de symptomen kan sterk variëren.

Dus dit zou mijn antwoord zijn A. Laat me weten als je meer wil weten!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 27 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Intrusies
Trauma

Lees ook