Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Spelen hormonen een rol bij het hebben van intrusies?

Vraag

Mijn dochter van 25 heeft last van intrusies. Het is haar opgevallen dat ze er last van heeft een week voor haar menstruatie. Eenmaal ongesteld, dan heeft ze hier geen last meer van.

Spelen hormonen hierbij een rol?

Antwoord

Beste M.,

Ja, hormonen kunnen een grote rol spelen bij mentale problemen inclusief intrusies. Het is helaas bij sommige mensen een groot probleem.

De achtergrond is dat schommelingen in de hormoonspiegels tijdens de menstruatiecyclus bij sommige mensen de stemming, het gedrag en de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

Premenstrueel syndroom (PMS) is een veel voorkomende aandoening waar veel menstruerende vrouwen last van hebben. Symptomen van PMS zijn stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst, depressie en vermoeidheid. Ook intrusies kunnen optreden. Deze symptomen treden meestal op in de week of twee voor de menstruatie en verdwijnen kort nadat de menstruatie begint.

Premenstruele dysforie (PMDD) is een ernstigere vorm van PMS die een kleiner percentage van de menstruerende vrouwen treft. Tot de symptomen van PMDD behoren ernstige stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst, depressie – en eventueel intrusies – en lichamelijke symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gevoelige borsten en hoofdpijn.

Naast PMS en PMDD kunnen sommige vrouwen tijdens andere fasen van de menstruatiecyclus stemmingswisselingen of andere psychische klachten ervaren inclusief intrusies, en soms zelfs wanen en hallucinaties. Sommige vrouwen kunnen depressie of angst ervaren tijdens de luteale fase van de menstruatiecyclus (de twee weken na de eisprong), terwijl anderen stemmingswisselingen kunnen ervaren tijdens de eisprong.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Intrusies

Lees ook