Main content

Vraag

Beste Peter,

Kun je in een keer overstappen van 20 mg citalopram op 20 mg fluoxetine?
En is het gemakkelijker om fluoxetine af te bouwen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Overstappen van 20 mg citalopram op 20 mg fluoxetine kan een manier zijn om daarna gemakkelijker zonder problemen met je antidepressivum te kunnen stoppen. Hier horen wel drie kanttekeningen bij.

De eerste kanttekening is dat stoppen met fluoxetine bij de meeste mensen veel minder problemen oplevert dan bij stoppen met andere antidepressiva. Maar dat is niet voor iedereen zo. De kans dat jij tot de mensen behoort die weinig of geen problemen zullen hebben bij stoppen met fluoxetine is groter dan de kans dat je tot de kleinere groep behoort die wel problemen heeft. Maar als je pech hebt en tot die kleine groep (we denken ongeveer 10-15%) behoort dan moet je ook fluoxetine heel geleidelijk gaan afbouwen, omdat je anders toch problemen krijgt.

De tweede kanttekening is dat overstappen van citalopram op fluoxetine, als dat niet op een goede manier gebeurt, tot klachten kan leiden door onttrekkingsverschijnselen. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen zijn zogenaamde switchstrips ontwikkeld waarmee je de overstap van citalopram naar fluoxetine op een verantwoorde manier in 28 dagen kunt maken. In één keer overstappen van 20 mg citalopram op 20 mg fluoxetine raad ik af. Het kan zijn dat dat voor jou geen problemen oplevert, maar dat kun je niet van tevoren weten. En waarom zou je risico nemen als er een betere manier is om die overstap te maken?

De derde kanttekening is dat je citalopram zelf met behulp van taperingstrips heel verantwoord en geleidelijk kunt afbouwen, in een tempo dat voor jou passend is. Als je dat doet dan hoef je niet eerst over te stappen op fluoxetine, waarmee je problemen die daardoor zouden kunnen ontstaan voorkomt.

Hieronder vind je een link naar een aantal tips voor afbouwen van medicatie waarin uitgebreider wordt uitgelegd wat je zelf, samen met je behandelaar, kunt doen om ervoor te zorgen dat het afbouwen voor jou zo goed mogelijk en hopelijk zonder veel klachten zal verlopen. Je vindt daar ook informatie over afbouwmedicatie.

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen en bespreek met hem of haar wat je wilt gaan doen. Waar je ook voor kiest, ik hoop dat dat voor jou goed zal werken.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

SWITCHSTRIPS
Switchstrips voor switchen tussen antipsychotica worden op de site nog niet vermeld, maar kunnen wel op aanvraag worden ontwikkeld. Neem hiervoor contact op met de Regenboog Apotheek: adm.baxter@regenboogapotheek.nl.

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding. Als je problemen over de vergoeding vreest dan heb je tot 1 januari de tijd om over te stappen naar een zorgverzekeraar die afbouwmedicatie wel vergoedt.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 24 maart 2022
  • Deel deze pagina: