Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Oxazepam als zo nodig medicatie

Vraag

Ik ben vrouw van 47, bipolair2, psychosegevoelig, moeder van 2 pubers, getrouwd, veel medicijnen, maar ik mis een rustgevend/ontspannend/verdovend middel.

Afgelopen jaar heb ik verschillende vreselijke dingen gehad: 3 personen om mij heen kanker, waaronder mijn spv-er. en ik ben overtuigd dat hij de hersentumor door mij heeft, door mijn eeuwige gezanik. Dat is maar een van de vele nare gedachten, overtuigingen.

Tijdens gesprekken met mijn nieuwe svp-er, daagt hij me uit met: “nog nooit gehoord van een mens, die anderen kan ziek maken door het te denken” , en hij helpt te normaliseren: uitleg over kanker precies ontstaat, bijvoorbeeld. Een ambulante hulpverlener is weer toegevoegd. Praten over zelfmoord ideeën, plannen maken, daar kan ook maar weinig mee gedaan worden. gewoon maar doorademen. mindfull.

Ik ben supernerveus met bekende lichamelijke aspecten. (hyperventilatie, hartslag, maag, enz) veel pijn. angst. gespannen spieren. Nieuwjaar ochtend, half 1, zeer suïcidaal, ik heb een gevonden oxazepam (10mg ) gepakt. en wat ik al hoopte, eigenlijk ook gewoon wist: het haalde de scherpe kantjes eraf, en ik durfde naar bed te gaan. goed geslapen door mijn supermiddel seroquel, (700 mg).

Waarom krijg ik oxazepam niet voor zo nodig??

Antwoord

Beste M,

Je beschrijft nogal wat stressfactoren, zowel samenhangend met gebeurtenissen om je heen, als samenhangend met de stemmingsstoornis. Het is fijn dat de SPV die je begeleidt je helpt om angstige en zelfdestructieve gedachten in goede banen te leiden. In een behandeling hoop je altijd dat zo’n constructieve dialoog met een hulpverlener voortgezet kan worden als een innerlijke dialoog, dus een gesprek dat je met jezelf kunt voeren als de spanning oploopt.

Als de spanning te hoog oploopt kan een benzodiazepine zoals oxazepam tijdelijk verlichting geven. We zijn tegenwoordig terughoudend met het voorschrijven daarvan omdat het middelen zijn waaraan je gemakkelijk kunt wennen (de werking neemt dan af en je hebt er dan steeds meer van nodig) en waar je soms moeilijk vanaf komt. Daarom hebben andere manieren om met vaak terugkerende stress en spanning om te gaan de voorkeur, en wordt een benzodiazepine alleen bij uitzondering (‘zo nodig’) toegepast.

Waarom de psychiater die jouw behandeld je liever geen oxazepam voorschrijft kan ik op afstand moeilijk beoordelen, maar dat hangt misschien ermee samen dat je erg vaak stressmomenten hebt en het dan moeilijk kan zijn om het gebruik te beperken tot incidentele situaties. Je gebruikt ook verschillende andere medicijnen zag ik in je overzicht. Misschien moet je nog eens met hem/haar bespreken of een lage dosis oxazepam in bepaalde extreme situaties voordelig kan zijn, en dat dan uitproberen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 2 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook