Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Paniekaanval na toediening depot Invega?

Vraag

Mijn zoon is nu ruim vier maanden opgenomen met een psychose en heeft voor de derde keer zijn depot Invega gehad. Hij kreeg diezelfde dag nog een paniekaanval, terwijl hij juist weer aan het opknappen was…Dit was de vorige keer ook zo. Wanneer het depot afloopt knapt hij weer op. Hij krijgt depot en het gaat slechter. Nu vindt de psychiater dat het depot verhoogd moet worden, omdat hij nu al drie keer een paniekaanval heeft gehad.

Voor mijn gevoel moet het juist afgebouwd worden, maar ik ben geen psychiater… Ook krijgt hij nu lorazepam.

Ik maak mij zorgen om al die medicatie. Wat vindt u hiervan?

Antwoord

Als de paniek niet-psychotisch is en juist in het begin van de depot-periode optreedt, vlak na de injectie (en dus niet al voor de injectie was begonnen), kan het ook dat er sprake is van een bijwerking van de medicatie. Soms heeft de paniek te maken met motorische bijwerkingen (zoals stijfheid en dystonie). Dit moet goed onderzocht worden – wellicht kan een andere medicatie meer soelaas bieden als de paniek een bijwerking blijkt te zijn.

Lorazepam kan kortdurend gebruikt worden – maar niet langer dan een paar weken, dat heeft geen zin en kan leiden tot verslaving.

Paniekaanvallen kunnen ook psychologisch worden behandeld, of in ieder geval dient dat onderzocht te worden.

Succes!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 17 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
depot

Lees ook