Main content

Vraag

Ik gebruik al 15 jaar Seroxat. Ik heb het gevoel dat het niet genoeg doet.

Kan het zijn dat de paroxetine niet meer werkt door jarenlang gebruik?

Antwoord

Beste M.,

Op deze moeilijke vraag is geen eenduidig antwoord mogelijk. Mensen verschillen van elkaar. De werking kan bij sommige mensen minder worden en bij anderen niet. Maar het lijkt me lastig om met zekerheid te zeggen hoe het bij jou is.

Belangrijk is denk ik, dat je zelf lijkt te twijfelen aan de werking van je paroxetine. Die twijfel lijkt mij een goede reden om met je behandelaar te bespreken of afbouwen van de paroxetine voor jou misschien een optie is, of een aanpassing van de dosis. Daarbij moet je niet alleen denken aan een verhoging van de dosis maar ook aan een verlaging = minder bijwerkingen.

Wat je ook gaat doen, doe het in overleg met je behandelaar. Dat biedt jullie samen de grootste kans om verder te komen.

Hartelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 19 mei 2020
  • Deel deze pagina: