Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat zou een passende vervanging kunnen zijn van alprazolam?

Vraag

Hallo Jim van Os,

Ik heb een vraag over alprazolam. Ik gebruik 2 mg per dag (vier keer 0.5 mg). Nu is het voor de zoveelste keer niet leverbaar. Xanax is wel leverbaar maar daar reageer ik niet goed op.

In het verleden heb ik ook wel oxazepam of diazepam gebruikt maar de alprazolam werkt bij mij het sterkst.

Wat zou een passende vervanging kunnen zijn? Eventueel lorazepam?

Alvast hartelijk dank!

Antwoord

Beste C.,

Ik zou toch nog een keer de Xanax proberen want dat is dezelfde stof, met gereguleerde afgifte. Zou het dichtst bij alprazolam moeten zitten.

Alle benzo's zijn er alleen voor kortertermijngebruik vanwege het risico op verslaving en tolerantie.

Alprazolam (Xanax). Alprazolam is een snelwerkend benzodiazepine dat gewoonlijk wordt gebruikt voor de kortetermijnbehandeling van angst- en paniekstoornissen. Het heeft een relatief korte halfwaardetijd, wat betekent dat het relatief snel uit het lichaam wordt verwijderd. Het kan echter ook verslavend werken en bij langdurig gebruik ontwenningsverschijnselen veroorzaken.

Oxazepam. Oxazepam is een benzodiazepine die gewoonlijk wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen en alcoholonttrekkingsverschijnselen. Vergeleken met andere benzodiazepinen heeft het een relatief korte halfwaardetijd, wat betekent dat het korter in het lichaam blijft.

Diazepam (Valium). Diazepam is een benzodiazepine die gewoonlijk wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, spierkrampen en alcoholonttrekkingsverschijnselen. Het heeft een relatief lange halfwaardetijd, wat betekent dat het langere tijd in het lichaam blijft. Diazepam wordt ook vaak gebruikt als kalmerend middel en om aanvallen onder controle te houden.

Lorazepam. Lorazepam is een benzodiazepine dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van angststoornissen, slapeloosheid en aanvalsstoornissen. Het heeft een relatief lange halfwaardetijd vergeleken met andere benzodiazepinen, wat betekent dat het langer in het lichaam blijft. Het kan echter meer slaperigheid en andere bijwerkingen veroorzaken dan andere benzodiazepinen.

De keuze van een benzodiazepine hangt af van iemands specifieke behoeften en medische voorgeschiedenis, en moet worden gemaakt in overleg met een arts! Het is belangrijk om de instructies van de arts voor het innemen van voorgeschreven medicatie op te volgen, en nooit meer dan de voorgeschreven dosis te delen of in te nemen. Bovendien kunnen benzodiazepinen verslavend zijn en ontwenningsverschijnselen veroorzaken als ze plotseling worden gestopt, dus het is belangrijk om eventuele zorgen over verslaving of afhankelijkheid te bespreken met een arts.

Ik zou dus in overleg met de arts Xanax nemen of eventueel oxazepam. Diazepam en lorazepam hebben een te lange halfwaardetijd voor wat je gewend bent.

Verder zou ik met je voorschrijver bespreken of je niet al tekenen vertoont van benzodiazepineverslaving en wat hieraan te doen is...

Hope this helps!!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook