Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe denkt u over persoonlijkheidsstoornissen?

Vraag

Beste heer Van Os,

Hartelijk dank voor uw antwoord op mijn eerdere vraag.

Ik heb nog een paar vragen. Ooit kreeg ik de diagnose persoonlijkheidsstoornis NAO en afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Wat is uw mening over persoonlijkheidsstoornissen?

En ik wil heel graag op korte termijn iets doen met mijn ervaringen. Heeft u tips?

Bedankt en vriendelijke groet,

C.

Antwoord

Beste C.,

De diagnose persoonlijkheidsstoornis verwijst niet naar een objectieve stoornis of afwijking, en heeft soms nut als het de persoon helpt om naar verandering te komen – want daar gaat alle psychische behandeling over. Het is dus een soort werkhypothese en het heeft alleen nut om een diagnose persoonlijkheidsstoornis te gebruiken als de persoon hier iets mee kan als werkhypothese om te werken aan verandering. Dit is echter helaas meestal niet hoe het gebruikt wordt.

Met ervaringsdeskundigheid kun je heel veel kanten op, goed dat je daaraan denkt. Hier hebben ze alles netjes op een rij gezet voor je:

https://www.movisie.nl/ervaringsdeskundigheid

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 10 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

Ervaringsdeskundigheid
overige onderwerpen
persoonlijkheidsstoornis

Lees ook