Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe krijg ik weer plezier in mijn leven?

Vraag

Hoe krijg ik weer plezier in mijn leven nu ik gestopt ben met geestverruimende middelen?

Sinds twee jaar blow ik niet meer en drink ik bijna geen alcohol meer (een glas in de week), en twee maanden geleden ben ik ook gestopt met roken.

Ik ben gediagnostiseerd met een psychotische stoornis, PTSS en dysthymie.

Hoe kan ik op een andere manier weer plezier ervaren?

Ik doe aan meditatie en yoga maar moet me daar echt toe zetten. Ik ben al sinds mijn jeugd erg somber en dat is veregerd sinds mijn psychose. De middelen hielpen mij er een beetje doorheen. Ik merk nu dat ik overgevoelig ben, snel geïrriteerd en ik moet veel huilen.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste H.,

Dat is een brede maar belangrijke vraag.

Het antwoord is: stapje voor stapje, dag voor dag.

Als je lang middelen hebt gebruikt en je stopt, dan lijkt alles bleek en flets. Je moet weer opnieuw leren om beloning en waarde te ondervinden van de kleine dingen in het leven in plaats van de substantie die dat kort had gesloten.

In het begin zul je jezelf moeten dwingen om bewust bezig te zijn met kleine dingen in het dagelijks leven die waarde voor je kunnen hebben. Een wandeling in de natuur, een huisdier aaien, een mooi schilderij, een gesprek met iemand. Probeer jezelf weer gevoelig te maken voor het gewone in het leven. Zoek mensen op.

Het is een langzaam leerproces. Een WRAP-cursus bij een herstelacademie kan veel helpen, heb je dat overwogen ook?

Iets anders wat een rol kan spelen is de Orap. Antipsychotica brengen de plezierbeleving naar beneden en maken de mens onverschillig. In respons hierop gaan de mensen vaak drugs en alcohol gebruiken en meer roken, om nog maar iets te kunnen voelen.

Wellicht kun je met de behandelaar experimenteren om de Orap een klein beetje te verlagen om te kijken of dat helpt?

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 31 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
Drugs en alcohol

Lees ook