Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Bestaan er ook positieve waanideeën bij psychose?

Vraag

Het lijkt of mijn naaste in een psychose zit met waanideeën over God die tegen haar praat. Ze heeft het over meerdere ‘messengers’ zoals zij.

Het zijn geen negatieve waanideeën die ze heeft, ze is ook niet bang maar blij en gelukkig.

Kan dit ook bij een psychose?

Antwoord

Beste K.,

De aard van een psychose kan zeker verschillen, en hoeft niet altijd negatief of beangstigend te zijn.

Het komt vaak voor dat mensen tijdens een psychose een grote interesse hebben in het geloof of spiritualiteit en hierbij het idee hebben in contact te staan met God.

Het is fijn voor jouw naaste dat zij zich blij en gelukkig voelt. Tegelijkertijd is dit ook iets om in de gaten te houden. Tijdens een manische episode/psychose zijn mensen namelijk geneigd riskante keuzes te maken zonder hier de gevolgen van in te zien (denk hierbij aan het uitgeven van veel geld of ondoordachte acties op relationeel/seksueel vlak). Ook kan er een verminderde behoefte aan slaap en ritme zijn, componenten die juist van groot belang zijn bij herstel.

Probeer daarom goed in contact te blijven met jouw naaste. Dit doe je door haar overtuigingen niet te ontkrachten maar door goed te luisteren en te vragen wat ze voelt.

In onze brochure ‘Help! Psychose in de familie‘ staat veel informatie over de aandoening en het zorgaanbod, maar vooral over omgang met jouw naaste. De brochure is online gratis te downloaden.

Groet,

MIND Ypsilon

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ypsilon op 2 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook